Mindenkinek alaposan be kell gombáznia
A kiváló minőségű magyar gombák a külpiacokon is keresettek
- magyarázta Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI szerint. Annyi ellentmondással megfűszerezve, hogy a belpiacon viszont biztosan nem.
A magyar gombafogyasztás alacsony, évi 1-1,5 kiló évente, úgyhogy most majd gombaevési kampányt indít az agrárkamara, hogy többet együnk. Azokat a gombákat fogják népszerűsíteni, amiket egyébként is szinte mindenhol kapni: a csiperkét és a laskagombát.
A csiperke lehet messze a legnépszerűbb fajta Magyarországon is, mivel elég kitines, aránylag sokáig eláll és könnyebb termeszteni is, csak nehezebb megemészteni. A laskagombát leszámítva pedig a különlegesebb gombák pedig eleve általában nehezen elérhetőek nálunk.
Az európai gombapiacon komoly, évi 10 százalékos növekedésre számítanak egyébként a gombások. A kontinensen pedig messze a legmeghatározóbb gombatermelő országok Lengyelország és Hollandia.