Nem nagyon lesz román légiközlekedés egy darabig

2017.05.30. 11:57

Sztrájkolnak kedd reggel kilenctől bizonytalan ideig a romániai légiirányítók, írja az MTI. Ők a helyi sztrájktörvény miatt nem sztrájkolhatnak teljesen, a gépek harmadát el kell irányítgatniauk. De azt nem ők döntik el, hogy mely gépek szállhatnak fel, hanem az európai légi közlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol.

Ezért minden érintettnek azt javasolják, hogy kérdezze meg légitársaságát, hogy az ő arrafelé menő gépe fel fog-e szállni. Az ország legnagoybb replőtere, a bukaresti nagyjából naponta 150 járatot indítít és fogad, a szóvivőjük szerint inkább késések várhatóak.

A légiirányítók szakszervezete azt álíltja, hogy nem nagyobb fizetésért sztrájkolnak, hanem hogy lépjen le a vállalatuk, a ROMATSA vezetése, mert csődbe viszik a céget.  A ROMATSA vezetése közben bíróságon próbálja elérni, hogy ne sztrájkolhassanak az alkalmazottai, mert szerintük a sztrájk megsérti a munkajogi törvényt. A szakszervezet létszámbővítést is kért, mivel szerintük olyan mértékben túlterheltek a helyi légiirányítók, ami már a biztonságot veszélyezteti.

Frissítés: Kedd kora délután pedig már meg is állapodtak a közlekedési miniszterrel, és abbahagyták a sztrájkot. Persze ettől még további késések lehetnek a nap folyamán.