Elküldik a lombikbébi-központot Debrecenből

2017.06.01. 16:24

A Kaáli Intézetnek 15 év után most decemberben lejár a szerződése a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával (DEKK), és hiába elégedettek a lombikbébis intézet munkájával, és hiába lenne igény még több lombikkezlésre, nem hosszabbíthatják meg velük a szerződést, írja a HVG.

Az ok elég homályos, az intézet vezetőjét arról tájékoztatták telefonon, hogy a

magánszolgáltatók igénybevételének jelenlegi megítélése miatt

nem fognak velük szerződést hosszabbítani. A betegek elvándorlása pedig már el is kezdődött, lévén, hogy kidobják a Debreceni Egyetemről a lombikbébi-programot, de az egyetem nem nyilatkozott még az ügyben, hogy indítanak-e sajátot utána. 15 éve még azért írták ki a közbeszerzést, mert az állam ott nem tudta biztosítani se a személyi se a tárgyi feltételeket. 

A Kaáli Intézet egyébként a piacvezető Magyarországon, a tb által is fizetett lombikbébi programok 70 százalékát a cég budapesti és vidéki egységeiben végzik. De állami költségen évente csak hatezer ilyen kezelést végeznek tíz intézményben.  

Szinte vicces egyébként a kormány hozzállása a demográfiai problémákhoz, hiszen miközben úton-útfélen elmondják, hogy ez már mióta a legfontosabb céljuk, pénzt nem szánnak éppenséggel rá

Most a lapnak is azt mondták az EMMI-ből, hogy még gondolkoznak a lombikbébi-programok szabályozásán, de majd jobb lesz minden. Korábban még azt lehetett egyébként hallani, hogy az állam 4 ezerrel megemelné a finanszírozott kezelések sázmát, viszont hráom állami központba, a János-kórházban működő Budai Meddőségi Centrumba, a Semmelweis Egyetem Női Klinikájára és a pécsi klinikára terelné az összes érintettet.