Magyar devizahiteles ügyek az Európai Bíróság előtt

2017.06.07. 07:50

Újabb lendületet vettek a magyarországi devizahitelezés miatt megindított jogi eljárások, az elmúlt hetekben rövid idő leforgása alatt öt magyar kölcsönügy futott be az Európai Bírósághoz – írja a Magyar Idők.

A luxembourgi székhelyű testületnek ezek alapján több kérdésre is választ kell adnia, köztük arra, hogy az uniós jog szerint is elfogadható megoldás-e, ha az adós viseli a hirtelen drasztikus árfolyamváltozásból eredő veszteségeket. A kérdés egyáltalán nem mellékes, egyes korábbi számítások szerint százmilliárdokban, más becslések szerint viszont ezermilliárdos nagyságrendben mérhető az az összeg, amelyet a magyar hiteladósok fizettek a bankjuknak azután, hogy a válság miatt elszabadultak az árfolyamok.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa a lapnak elmondta: az újakkal együtt hét olyan eljárás zajlik Luxembrgban, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják. A magyar mellett román devizaperek is eljutottak a testület elé, de a horvát és lengyel adósoknak sem mindegy, mire jut majd az Európai Bíróság.