Rossz példaként jött elő a magyar program egy letelepedési kötvényes konferencián

2017.06.07. 07:32 Módosítva: 2017.06.07. 07:33

Rossz példaként szerepelt kedden a magyar letelepedési kötvényprogram az üzletág legjelentősebb szereplőit felvonultató genfi konferencián, ennek ellenére megvan rá az esély, hogy a programot a választások után újraindítsák – írja a Magyar Nemzet. 

Az Investment Migration Forum szakmai rendezvényén a magyar kezdeményezés azért kapott kiemelt figyelmet, mert a résztvevők egyetértettek abban, hogy úgy nem szabad letelepedési programot működtetni, ahogyan az hazánkban történik: a költségvetésnek legalább 5 milliárd forintos bukás a program, a feltételek pedig nagyon lazák. 

A kínai előadók kiemelték, hogy az amerikai kötvényprogram után a magyar volt a legnépszerűbb Kínában, mégpedig azért, mert "olcsó, gyors és egyszerű az ügyintézés, nem vizsgálják a készpénz eredetét, nincs különösebb vizsgálat, és a magyar hatóságok nagyon elnézők". Aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt, annak csak az egyszeri befizetést kellett teljesíteni, nem kellett valódi beruházást végrehajtani, de még ingatlant sem venni, sőt személyesen nem is kellett Magyarországra költözni, de még ideutazni sem.

A genfi konferencián a Magyar Nemzet munkatársának több, a letelepedési programokban érdekelt ügynökség vezetője beszélt egymástól függetlenül arról, hogy a magyar letelepedési program jövőre újraindulhat. "Teljesen bevett szokás, hogy egy országban, ahol kritikát kap az adott állam letelepedési programja, szüneteltetik, majd az országgyűlési választások után újraindítják" – mondta egy neve elhallgatását kérő ciprusi ügynök a lapnak. "Az ügyfelek szempontjából túl jó a program ahhoz, hogy megszüntesse a magyar kormány" – mondta egy másik szakmabeli.

A lehetőség éppenséggel nyitva áll, hiszen a magyar kormány nem vonta vissza a letelepedési programot lehetővé tevő jogszabályt, csupán annyit jelentett be az Államadósság-kezelő Központ, hogy szünetelteti a kötvénykibocsátást. Ezenkívül egy Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet határozott arról, meddig lehet a folyamatban lévő eljárásokat intézni – ez utóbbi is egy újabb kormányrendelettel feloldható, vagyis a letelepedésikötvény-program könnyen újraindítható.