Kubai biztos lesz Kohut Balázs

2017.06.13. 14:33
A Külgazdasági és Külügyminisztérium egykori közigazgatási államtitkára miniszteri biztosként tér vissza az állami külkereskedelembe.

Gőzerővel tér vissza a hazai külgazdaság irányításába Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egykori közigazgatásai államtitkára. Az Index információi szerint

Kohut hamarosan az egyes Karib-térségbeli kiemelt külgazdasági intézkedések összehangolásáért és a magyarországi tudástranszfer elősegítéséért felelős miniszteri biztos pozícióját fogja megkapni.

Kohut Balázs 2015 áprilisában távozott a minisztériumból, de azóta is voltak állami kötődésű külgazdasági feladatai. Tagja volt az Eximbank felügyelőbizottságának, illetve rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként is dolgozott az olasz-magyar kereskedelmi kapcsolatok előmozdításán. Ezzel párhuzamosan a Central European Trade House (CETH) nevű magáncég tulajdonosaként is a olasz relációjú külkereskedelem fejlesztésén dolgozott. Környezetéből erről azt hallottuk, hogy bár a két pozíció összeférhetetlennek tűnik, de valójában a különleges „nagyköveti” rang csak egyfajta állami háttértámogatást jelentett a munkájának, de azzal fizetés, vagy stáb nem járt. Arról egyelőre nincsen információnk, hogy amennyiben a kormánybiztosi kinevezés helytálló, akkor a jövőben Kohut egyszerre fog-e dolgozni az olasz, illetve a kubai reláción, vagy tevékenységének fókuszát teljesen áthelyezi a szocializmusból lassan nyitó karibi szigetországba.

Kohut Balázs
Kohut Balázs
Fotó: Soós Lajos / MTI