Habony barátaié lehet a Stadionok-irodaház

2017.06.14. 17:22

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a BKV üzleti tervét, amelyben az szerepel, hogy a Princess pékséglánc Habony Árpáddal jóban lévő grúz-izraeli tulajdonosai privatizálhatják a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaházat - írja a Válasz.hu. A Heti Válasz online kiadása szerint az ingatlan-nyilvántartásba máris bejegyezték a Shabtai Michaeli és Michael Gagel üzletemberekhez köthető  Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogát.

A BKV már tavaly azt javasolta a közgyűlésnek egy határozattervezetben, hogy a Puskás Ferenc Stadion metróállomást és a fölötte lévő Stadionok-irodaházat egy az egyben adják el a WSI-nek, versenyeztetés nélkül. Akkor az előterjesztés hírének kiszivárgása után végül nem terjesztették a közgyűlés elé a tervezetet, a folyamat így egy időre befagyott. Most viszont a BKV üzleti tervébe csomagolva a képviselők leokézták, hogy bő egymilliárd forintért a WSI-é legyen az irodaház alatti telek nagyobbik része.

Michaeli és Gagel a Demszky-korszakban egyszer már  megpróbálta megszerezni az ingatlant: a hírhedt BKV-s Estivo-ingatlanpanamával is kapcsolatba hozható kör  cége 2008-ban már meg akarta vásárolni plázaépítés céljából az irodaházat 490 millió forintért. A WSI-ről és a többi BKV-botrányról részletesebben is írtunk a Hagyó-aktákról szóló cikkünkben. Az üzletet akkor végül nem sikerült nyélbe ütniük, a metrós szakszervezet feljelentése és a többi BKV-s botrány kipattanása után annyiban hagyták. 

A Habony Árpáddal több buliképen is együtt megjelenő Shabtai Michaeli és Michael Gagel több gyanús ügyben is benne voltak már: a, lichtensteini VolDan Investments Ltd.-n keresztülminden valószínűség szerint kivették a részüket a letelepedésikötvény-bizniszből,  feltűnően olcsón privatizáltak egy, a belvárosi Four Seasons mögött lévő irodaházat, amihez a részben állami tulajdonú Gránit Banktól kaptak hitelt, és még a hármas metró üzemszünetével is az ő cégük járt jól.