Megjött az EU-s pénz, beindult az építőipar

2017.06.15. 09:59

A KSH legfrissebb adatai szerint idén áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ez első látásra igazi dübörgésnek tűnik, a helyzet viszont inkább az, hogy az építőipar szempontjából katasztrofális 2016 után most visszatért a piac a normális kerékvágásba.

Tavaly áprilisban az előző évihez képest éppen több mint 29 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye, leginkább azért, mert már elfogytak a 2007-2013-as uniós időszakra szánt uniós pénzek de még nem indultak be a 2014-2020-as időszak beruházásai. 

Azóta már elindultak az új szakasz EU-s pályázatai, ami az adatokon is meglátszik. Az épületek, vagyis az új lakások, irodák és hasonlók építése 11,9 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, az "egyéb épületekből" kategória, vagyis a főként uniós pénzből finanszírozott utakból, csatornákból, hasonló nagyobb beruházásokból 40,2 százalékkal több volt az idén, mint tavaly. 

Idén márciushoz képest viszont romlott az építőipar teljesítménye, áprilisban az előző havihoz képest 2,6 százalékponttal visszaesett az iparág volumenindexe.