Brexit: a Goldman Sachs már most elkezd pakolni

2017.06.17. 19:24 Módosítva: 2017.06.17. 19:31

A Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank a hétfőn kezdődő brexit-tárgyalásokkal egy időben megkezdi a költözést Londonból, jelentette be Richard Gnodde, a bank európai igazgatója a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjúban.

Gnodde azt mondta: bár a tárgyalások két évig is elhúzódhatnak, az az alapfeltevésük, hogy a brexit elkerülhetetlen. A bank ezért már most megkezdi áttelepíteni irodáit Frankfurtba és más európai városokba. A Goldman Sachs nem várhat addig, amíg kidolgozzák a britek kilépésének részleteit, mondta a cég európai igazgatója. Arra készülnek fel, hogy ha két év múlva bekövetkezik a brexit, ők már akkor képesek legyenek egész Európában dolgozni. 

Az EU-ban több város is szeretné magához csábítani Londonból az óriásbankot, amelynek a brit fővárosban 6 ezer alkalmazottja dolgozik. Gnodde a FAS-nak azt mondta: Frankfurtnak nagy előnye van. A cég várhatóan megduplázza alkalmazottai számát a német pénzügyi központban, ahol jelenleg 200-an dolgoznak.  

A brexitnek tehát már előre örülhetnek a németek. Nem véletlenül üdvözölte Angela Merkel is a Goldman Sachs döntését, ez ugyanis jelentős fellendülést hozhat a német piacokon. A szimpátia kölcsönös. Gnadde azt mondta: a piacok is szeretik Angela Merkelt, mert "nagyon megbízható, nagyon stabil és nagyon erős vezető, aki mindezt hosszú évek során át, a legnagyobb válság közepette is bizonyította." 

Május elején a másik amerikai bankóriás, a JP Morgan befektetési üzletágának elnöke jelentette be azt, hogy fontolóra vették több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. A JP Morgan Londonból áttelepítendő állásainak száma ötszáz és ezer között lehet. A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a Cityben rajtuk kívül még több óriási pénzügyi munkaadó működik.