A magyarok fele nem tervez nyaralni idén

D  VG20170605005
2017.06.20. 09:56

A magyar lakosság kicsivel több mint fele tervezi idén nyaralni menni, közülük (32 százalék) a legtöbben belföldre, de a nyaralók 10 százaléka külföldi utat tervez, és 12 százalék belföldre és külföldre is tervez utazni a szabadsága alatt - derül ki a GfK idei nyaralási terveket vizsgáló ezerfős, országos reprezentatív felméréséből, amiről a Magyar Hírlap írt.

A felmérésből kiderül, hogy:

  • Az ötven évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők. A 20–29 évesek jellemzően külföldre utaznak, velük ellentétben a 40-49 évesek szívesebben pihennek belföldön. Az nagyobb családok átlagosan nagyobb arányban nyaralnak itthon.
  • A képzettebbek és a gazdagabbak nagyobb arányban mennek külföldre, a külföldre és belföldre is utazók közül többen vannak a budapestiek.
  • Havi 290 ezer forintnál kevesebb háztartási összbevétellel rendelkezők, a nyugdíjasok (61 százalék), valamint a szakmunkás végzettségűek (53 százalék) az átlagnál nagyobb arányban maradnak otthon.

A felmérés szerint a belföldi utazást tervezők 46 százaléka menne a Balatonhoz, közülük leginkább a legfiatalabbak (15-19 évesek - 61 százalék), és a négy- vagy többfős családok terveznek itt nyaralni (56 százalék). A külföldi úticélok közül Horvátország a legnépszerűbb (24 százalék), de Görögország, Erdély és Olaszország, de Spanyolország, Németország és Ausztria is népszerűnek számít. A 20 és 29 év közöttiek szívesen utaznak olyasmi európai helyekre, mint Dánia, Írország vagy Hollandia.

Borítókép: Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2017. június 5-én. MTI Fotó: Varga György