Aki el tud menni külföldre nyaralni, az egyre messzebbre megy

2017.06.20. 14:43

Tíz százalékot emelkedtek az utasbiztosítások díjai idén, derül ki a Biztosítási Szemle cikkéből. Tavaly az utazásonkénti átlagdíj 13 300 forint volt, idén viszont már átlagosan 14 500 forint körül mozog, derül ki az AGENTA-Consulting felméréséből. 

Ez nem csak biztosítók áremelései miatt van, hanem mert megváltoztak az utazási szokások is a magyarok egy jelentősebb kisebbségénél. Azt tudjuk, hogy magyarok több mint fele nem fog sehol sem nyaralni idén, de akik külföldre mennek, azok egyre messzebbi utakat fizetnek ki.

Főleg az EU-n kívüli utak nyúltak meg jelentősen, szemben a korábban jellemzőbb pár napos európai utakkal a felmérés szerint. Egyrészt egyre hosszabb időre mennek többen, másrészt távolabbra, a legnépszerűbb úti célok számukra idén az USA, a Maldív-szigetek és Thaiföld. Az EU-n belüli nyaralások időtartamára kötött biztosítások átlagdíja nem változott közben érdemben.

A klasszikusabb betegségre, poggyászra vagy balesetre szóló biztosítások mellett egyébként az EU-n belül egyre többen kérnek nálunk sofőrszolgáltatást is az EU-n belül, illetve defektre is extra biztosítást. Általában egyébként a biztosítási adatok biztosabb eredményt jeleznek, mint a kérdőíves felmérések a szándékokról, hiszen itt biztosabban megvalósuló utakról van szó, fizettek is már érte.

Érdekes még, hogy általában a szegényebb uniós országokra jellemző, hogy az EU-n kívülre mennek nyaralni, hivatkozik a Quartz az Eurobarometer pár éves adataira. Csak más szegényebb uniós országokból mondjuk jellemzően nem az USA-ba és a Maldív-szigetekre repkednek főleg, hanem olcsóbb országokba. Emellett például a magyarok elenyésző része, nagyjából hatoda jut el egyáltalán egy évben legalább egyszer egy másik uniós országba, amivel a földrajzilag jóval távolabb lévő, és csak két uniós szomszéddal bíró Bulgáriával versenyzünk.