Budapesti Értéktőzsde: támadnak a SZIT-ek!

D  TT20090716017
2017.06.20. 08:44
Ne fizess szinte semmi adót, cserébe engedd oda a kisbefektetőket is az ingatlanpiac hozamaihoz! Jó ajánlat, amire létezik egy globálisan elterjedt adózási forma. Magyarul SZIT, angolul REIT a neve. Itthon a Graphisoft Park lehet az első fecske.

Azzal nem lehet csúfolni a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaságot, hogy lassú lenne a reakcióideje.

Az Országgyűlés 2017. június 13-án szavazta meg a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény finomítását,

a cég pedig már másnap közgyűlési meghívót tett közzé. Eszerint a részvényesek július 14-én majd arról dönthetnek, hogy a Graphisoft Park SE kérje-e SZIT-ként történő nyilvántartásba vételét. Ha meghallgatják ennek a feltételrendszerét, azt hiszem velem együtt azt fogják tippelni, hogy igen, kérni fogják.

A REIT fogalma


Maga a REIT (Real Estate Investment Trust), amelyről a magyar szabályrendszer is készült, már a hatvanas évek óta ismert, elsőként az Egyesült Államokban jelent meg. Mára azonban nagyon elterjedt az öreg kontinensen is. Mindenütt az a fő irányelv, hogy nagyon kedvező a szabályrendszere, ám bárki, aki nem képes tartani az ígéreteit, vagy esetleg a maga hasznára szeretné fordítani az egész vállalkozást, súlyosan meglakol.
Nem elég, hogy minden addig megspórolt adóval el kell számolnia, de a büntetőjelleg miatt rögtön kétszeresen kell megfizetnie a korábban megspórolt adókat. Ez azért elég erős elrettentés ahhoz, hogy a főtulajdonosok úgy érezzék: valóban tartósan szeretnének kisrészvényes-barát üzletpolitikát folytatni.

A Graphisoft Park SE

Miről is van szó? Elsőként röviden ismerkedjünk meg a nevezett társasággal. A Graphisoft Park az egykori Óbudai Gázgyár helyén (III. kerület, Záhony utca) felépült modern ingatlanparkot fejleszti és üzemelteti. A 18 hektáros területen 55 ezer négyzetméternyi irodában magyar és multinacionális informatikai és biotech cégek bérelnek irodát, illetve egy felsőfokú oktatási intézmény is helyet kap. A társaság anno az építészeti szoftvereket fejlesztő Graphisoft SE-ből vált ki, és 2006 augusztusa óta önálló részvényként jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

A társaság negyede még ma is a Graphisoft-alapító Bojár Gáboré, de nagyobb tulajdonos a Concorde Alapkezelő és az Aegon Alapkezelő is. A társaság maradék kétharmada kisbefektetők kezén van. Évente stabilan mintegy 9,5 millió euró bevételt és 3,5 millió euró nyereséget termel a park, és a piac mintegy 40 milliárd forintra értékeli a céget.

SZIT

Ez tehát a cég, de milyen változás is várható? A SZIT, vagy angolszász elnevezésével a REIT egy rendkívül kedvező globálisan kitalált adózási forma. A csatlakozó államok (népszerű ez a forma Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, de Törökországban is) azt ajánlják bizonyos nyilvánosan működő ingatlan-befektetőknek, hogy amennyiben tartósan úgy dolgoznak, hogy a kisrészvényesek is részesülhetnek az ingatlan-befektetéseik hozamából, akkor cserébe nagyon kedvező adózási kondíciókat kaphatnak.

Hajba Róbert, a Graphisoft Park befektetési kapcsolattartója az Indexnek elmesélte, hogy a jelentkezésnek szigorú feltételei vannak, magas közkézhányad (vagyis sok kisrészvényes kell a cégben), megfelelő vállalatméret, tartós osztalék-fizetési hajlandóság, Ám aki ezeknek a kritériumoknak meg tud felelni, annak sok adózási előnye származik.

Gyakorlatilag nem kell sem iparűzési adót, sem nyereségadót fizetnie, és még bizonyos illetékek megfizetése alól is mentességet élvezhet.

Elővállalkozás

Ráadásul, aki azt vállalja, hogy ő a későbbiekben szeretne megfelelni ezeknek a kritériumoknak, az már egy „előszobába” is bebocsátást nyerhet, és gyakorlatilag azonnal megkaphatja a kedvező feltételeket. Igaz, ha azután mégsem tudná teljesíteni a kritériumokat, akkor jön visszamenőlegesen is a bünti.

A Graphisoft Park úgy látta, hogy tudja teljesíteni a feltételeket és abban is biztos volt a menedzsment, hogy amennyiben van ilyen lehetőség, azt meg kellett vizsgálnia, a részvényesek elé kell tárni a helyzetet és rájuk bízni a döntést.

Appeninn

Kérdés persze, hogy az első fecskén kívül még ki férhet bele a programba. Van sok olyan tőzsdei cég, amelyiknek vannak ingatlanjai, például szálloda-portfóliója (ilyen a Konzum-Opimus tandem), vagy éppen kifejezetten ingatlan-közvetítési tanácsadással foglalkozik (ilyen a Duna House), de ingatlan-fejlesztő egyelőre csak egy további kibocsátó van, az Appeninn Nyrt.

Ez egy jóval kisebb értékű ingatlanos cég, mint a Graphisfot Park, bár hasonlóképpen 55 ezer négyzetméter bérbe adható területe van (A és B-kategóriás irodaházak, valamint ipari és logisztikai ingatlanok), csak ezek nem annyira szexiek.

Az Appeninn részvényesi struktúrája nagyon hasonló, mint a Graphisoft Parké. A részvények negyede egy svájci cégé, a Lehn Consultingé, de a svájci háttér mögött alighanem magyar befektetők, az Ádámosi-család tűnik fel, ifjabb Ádámosi György, a korábbi bróker a cég elnöke is (idősebb Ádámosi György arról is nevezetes, hogy Csányi Sándor OTP-vezér közeli barátja).

Részvényes még az E-Milorg, amely Emőri Gábor útdíj és parkolási guru családi cége, illetve a Wallis Portfólió Kft. A részvények közel fele marad a kisbefektetőknek.

Az Appeninn forgalma 4,5 millió euró, itt is kábé a forgalom harmada nyereség, de elég sok a cégben a kötelezettség, talán ezért is értékeli a részvényt egyelőre szerényebben a tőkepiaci közösség.

Vizsgálják

Székely Gábor
Székely Gábor
Fotó: appeninnholding.com

Megkérdeztük az Appeninn cégvezetőjét, Székely Gábort, hogy a társaság miként viszonyul a SZIT-té váláshoz, és nem meglepő módon, tőle is lelkes reakciókat kaptunk. Az ügyvezető igazgató elmesélte, hogy már náluk is felmerült a kérdés, éppen vizsgálják a technikai feltételeket, és mindenképpen szeretnék kihasználni a lehetőség adóelőnyét.

Az biztos, hogy a Budapesti Értéktőzsde a régóta nyomatja a témát, úgy hallottuk, hogy ebben elsősorban a Deloitte a partnere. Azt is hallottuk, hogy

a BÉT-en még több külföldi ingatlancég is érdeklődött, ezek vállalnák a hazai nyilvános megjelenést, csak élvezhessék az adóelőnyöket.

Életet leheltek belé

Érdekesség, hogy valójában a SZIT- törvény már 2011-ben megszületett, de olyan életszerűtlen szabályozással, amelynek nem tudott megfelelni senki. Mint a sztori egyik motorjának számító szakembertől megtudtuk, most az az igazi művészet, hogy úgy kell valós ületi tartalommal megtölteni a szabályozást, hogy senki ne érezze támadva magát, de azért fokozatosan kialakuljon egy valóban használható szabályrendszer.