500 milliót kaptak a Matolcsy-alapítványok vezetői

2017.06.21. 18:35

Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozott létre különböző projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből, írja a HVG

Az MNB hat alapítványa 2016-ban közel fél milliárd forintot - 487 milliót - költött a vezető tisztségviselőire, miközben a támogatási célokra ennek alig több mint a négyszeresét. Az innovációkat az oktatás területén támogató Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány 2016-ban például 98 millió forintot osztott ki a támogatottaknak és 88 millió forintot a vezetőség tagjainak. Mindezt közpénzből. 

Az alapítványok honlapján ugyanakkor szerepelnek olyan kijelentések, hogy a vezetők nem is tartanak igényt a díjazásra, és azt sem tudni, hogy Matolcsy György jegybankelnök vagy a rokonságához tartozó Szemerey Gabriella vett-e fel pénzt az alapítványoktól. De ha ők nem is, mások bizonyosan, írja a lap.

Jó és kevésbé jó célokra is költenek

A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány elsősorban a kecskeméti főiskola fejlesztésével foglalkozik. Ennek része az új campus, amit 11,9 milliárd forintból építenek meg, a beruházást pedig a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. irányítja, amivel kapcsolatba hozható a jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Szabolcs. Jól járt a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja - amit a Habony Árpádot pénzzel kisegítő Tombor András alapított az apjával - is, ami  56 millió forintot kapott. 

A HVG ugyanakkor kiemeli, hogy az alapítványok együttesen ezres nagyságrendben támogatott már kutatókat, diákokat, tudományos műhelyeket. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Tiszaroffi Ösztöndíjprogramjának például az a célja, hogy felzárkóztassa Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő településeket, ahol a kistérség több mint 100 főiskolai és egyetemi hallgatóját támogatják havi 35-50 ezer forinttal. Az alapítványok továbbá - vélhetően a választásokra készülve - bőkezűen támogatták a külföldi magyarokat is.

Ugyanakkor a PADA hatalmas összegeket fektet ingatlanfejlesztésbe is, a több milliárd forintos projektek kivitelezője pedig a Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak az érdekeltségébe tartozó Magyar Építő Zrt.