Betiltanák a 17 centinél kisebb, nem ropogós kürtőskalácsokat
Nem tetszik az agrártárcának, hogy a Magyarországon kapható kürtőskalács árában és minőségében nagyon a különbségek, ezért szabályoznák, hogy hogyan lehet a terméket előállítani, és hogy milyen alapanyagokat lehetne hozzá felhasználni - derül ki a Magyar Idők cikkéből.
A gyártók így csak akkor használhatnák a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek az előírásoknak, tehát nagyjából úgy működne az egész, mint például a pálinka esetében. A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,
- amelynek hossza legalább 17 centiméter,
- kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert.
- Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik.
- És a külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós.
- Ráadásul még az így készített étel forgalmazása is tilos lenne a sütéstől számított négy óra elteltével, tehát csak a friss kürtőskalács számítana kürtőskalácsnak.
A minisztérium szándékai szerint két fajta étel lenne: a hagyományos, és a vásári. A hagyományost csak vajból lehetne elkészíteni, a vásári esetén a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral lenne helyettesíthető.