Csődvédelmet kér a Takata, aminek Miskolcon is van gyára

2017.06.25. 22:07

Frissítés: Japánban meg is történt a bejelentés, a Reuters szerint pedig hamarosan az USA-ban is csődbe mennek. A céget megvásárolni tervező KSS azt ígéri, nem zárnak be gyárat.

A Takata japán légzsákgyártó már akár hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban, írja az AP. A Takata egy sor per és visszahívási költségek miatt került bajba, miután kiderült, hogy egyes, selejtes légzsákjaik 16 ember haláláért és 180 sérülésért lehetnek felelősek.

A visszahívások világszerte 42 millió járművet érintettek. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a magyar utakra is került a veszélyes darabokból, ezért több mint 15 ezer Toyotát hívtak vissza.

A Takatának egymilliárd dollár kártérítést kell fizetnie, viszont ehhez ügyvédeik szerint arra kényszerülhetnek, hogy eladják a céget. Az AP szerint a rivális Key Safety Systems vállalat veheti meg 1,6 milliárd dollárért a Takatát, és átvenné a biztonsági övek, légzsákok és más autóbiztonsági eszközök gyártását.

A Takata a magyar kormány stratégiai partnere, 2014-ben nyílt meg miskolci gyáruk, amit a kormány 68 millió euróval (kb. 21 milliárd forinttal) támogatott, írta a Magyar Nemzet. A gyárban 1400-an dolgoznak. A lap megkereste Kriza Ákos fideszes polgármestert, aki kedden azt mondta a lapnak, hogy „a cég helyzete jelenleg stabil", de a napokban megjelent hírek miatt egyeztetést kezdeményeztek a Takatával.