Készüljön fel, elkérhetik a postán a személyit, ha csekket ad fel

2017.06.26. 23:00 Módosítva: 2017.06.27. 14:44

Hétfőtől a sárga, illetve fehér csekk befizetésekor a személyit és a lakcímkártyát is elkérhetik a postán, írja a Napi.hu. A pénzmosás elleni törvény új rendelkezése június 26-án lépett életbe.

A Napi.hu munkatársának egy postai ügyintéző azt mondta: csak akkor tudja továbbítani a befizetett pénzt, ha ráírja a feladó személyes adatait. A lap munkatársa olyan csekkeket akart föladni, amelyeken alacsony, 15 ezer forint alatti összegek szerepeltek, de valószínűleg (hacsak az ügyintéző nem hibázott túlbuzgóságból) nem közműszámlák lehettek, azok esetében ugyanis továbbra sem szükséges azonosítás. 

A 2017. évi LIII. törvény, azaz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás alapján hétfőtől a hárommillió-hatszázezer forintot elérő ügyleti megbízás teljesítésekor a postai szolgáltató az azonosításnál köteles rögzíteni természetes személy esetén a családi és utónevet, valamint a születési helyet, időt, a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetében a nevét, rövidített nevét, valamint a székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén – amennyiben ilyennel rendelkezik – a magyarországi fióktelepének címét.

Rögzítik a megbízás tárgyát és összegét is, és kérhetik a személyit, lakcímkártyát, külföldi befizető esetén az útlevelet vagy szintén a személyit. Ugyanakkor ha sima közműszámlákat fizet be, arra a Posta honlapján közzétett tájékoztatás alapján nem vonatkozik az azonosítási kötelezettség 300 ezer forint eléréséig, a szolgáltatók által kibocsátott befizetési lapokra a feltételes mentességet jelző FM jelzést nyomtatják. A bírságokhoz, illetékekhez tartozó, M-jelzéssel ellátott csekkek befizetéséhez sem kell igazolnunk magunkat (ezek esetében összeghatár sincs).

Ha a csekk egyik jelzéssel sem rendelkezik, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni. Ezek jellemzően azok a csekkek, amelyeket régen rózsaszínű csekként ismertek, azaz a belföldi postautalványok.