Komoly gond van a kkv-k termelékenységével

2017.06.26. 15:33

Fel kell gyorsítani a kis- és középvállalkozások termelékenységének növekedését – mondta az OECD főtitkára hétfőn Budapesten az MTI beszámolója szerint.

Angel Gurria, az OECD globális termelékenységi fórumán arról beszélt, meg kell vizsgálni, hogyan lehetne növelni a globális termékláncok, illetve az egyes államokban a kis- és középvállalkozások termelékenységét. 2000 és 2007 között az OECD-tagállamokban a munkaerő termelékenysége évente 1,8 százalékkal emelkedett, ehhez képest a 2008-as

gazdasági válság óta 1 százalékponttal 0,8 százalékra esett vissza a termelékenység éves bővülése.

Az OECD főtitkára szerint mivel a legtöbb államban a kis- és középvállalkozások adják az ország gazdaságának gerincét, át kell tekinteni, hogyan lehetne a kis cégek termelékenységét javítani, hogyan lehetne jobban bekapcsolni ezeket a vállalkozásokat a világ nagy, globális értékláncaiba. Angel Gurria szerint fontos lenne a közszférában a hatékonyságának, termelékenységének mérése, de jelenleg csak 7 OECD-tagországban mérik ezt.

Gurria szorgalmazta, hogy a növekedjen a multinacionális cégek és az általuk működtetett nemzetközi értékláncok átláthatósága, mert a nagyvállalatok egymás között gyakran alkalmaznak háttér-megállapodásokat. Az OECD az utóbbi években mintegy

240 kartellt olyan tárt fel, amely 20 százalékkal drágította a cégek értékláncaiban előállított termékeket.

Erőteljesebb nemzetközi együttműködés kell a határon átnyúló termék-, illetve szolgáltatás-forgalom adatainak gyűjtésében, mert ez javítja az átláthatóságot - mutatott rá Angel Gurria.