Milliárdokért kezeltetik magukat külföldön a magyarok

2017.06.26. 08:07

Tavaly több mint kétmilliárd forintért vettek igénybe magyar biztosítottak külföldön gyógykezeléseket, nagyrészt olyanokat, amelyek itthon nem elérhetők. Magyarok sürgősségi ellátásáért pedig 5,2 milliárdot fizettek ki külföldi biztosítóknak az Egészségbiztosítási Alapból, írta a Magyar Idők.

A magyar egészségbiztosító elsősorban akkor finanszírozza egy magyar beteg gyógyítását más országban, ha olyan kezelésre vagy vizsgálatra szorul, amit itthon nem tudnak elvégezni. Tavaly 574 kérelem kapott pozitív elbírálást.

Az engedélyezett ellátásokat 99 százalékban Európában, főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában vették igénybe közpénzből a betegek, de Amerikában, illetve Izraelben is végeztek engedélyezett külföldi gyógykezelést.

Az Európai Bizottság adatai szerint a betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön. 2016-ban több mint 5,2 milliárd forint ment el az Egészségbiztosítási Alapból olyan egészségügyi ellátások finanszírozására, amelyeket a magyar biztosítottak az európai egészségbiztosítási kártyára vettek igénybe. Ezek főleg nyaralás-telelés idején szükségessé vált sürgősségi ellátások, amelyekre azonban nem feltétlenül tavaly szorultak az érintettek.

A külföldi biztosítóknak az igénybevételt követően 18 hónapjuk van arra, hogy az illetékes ország egészségbiztosítójának benyújtsák a számlát. Ugyanez vonatkozik az unióban élő külföldiek által Magyarországon igénybe vett egészségügyi ellátásokra. A magyar egészségbiztosító tavaly valamivel több mint egymilliárd forintos igényt nyújtott be külföldi biztosítóknak a Magyarországon EU-kártyára igénybe vett ellátások után.