Félmilliárd forintot vittek el a betörők az egyik letelepedési kötvényes cégtől

2017.06.27. 07:57

Április 7-ről 8-ra virradó éjszaka betörtek az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég, az Arton Capital Hajós utcai irodájába. A 444.hu úgy tudja, hogy több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek.

A lap információi szerint a rendőrség nagy erőkkel mozdult rá az ügyre, amit a rendőrségen belül egyesek a politikai nyomásnak tudtak be. Konkrétan mindenkit megpróbáltak kihallgatni, aki a mobil cellainformációk szerint a környéken volt a betörés időpontjában – ez akár ezernél több embert is jelenthet. A kihallgatásokon a potenciális tanúknak azt sem mondták el, hogy milyen ügyben nyomoznak pontosan, csak annyit árultak el, hogy Oktogon–Nyugati–Deák tér háromszögben volt egy több millió eurós betörés. A rendőrség nem válaszolt érdemben a lap kérdéseire, ahogy a cikk megjelenéséig az Arton sem. 

Az Arton Capital külföldi üzletembereknek 90-120 millió forintnyi euróért cserébe árult magyar letelepedési engedélyeket, amivel az üzletemberek szabadon mozoghatnak egész Európában. A pénzt öt év után visszakapják. Az Arton arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar kötvényeket.

Az Artont összefüggésbe hozták már Habony Árpáddal és Rogán Antallal is, ugyanis Kosik Kristóf járt el ügyvédként az Arton ügyeiben, aki korábban Habonynak és a V. kerületi önkormányzatnak is dolgozott Rogán polgármestersége idején. A Habony–Rogán-körhöz való kötődésre utal az is, hogy Balogh Radosztina, az Arton ügyvezetője és egyik tulajdonosa Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt.

Az Államadósság Kezelő Központ januárban jelentette be, hogy idén március végén megszűnnek a kötvények, a betörés egy héttel később történt az Arton irodájában.