Matolcsy fiáé lett az Origo kiadója

2017.06.28. 16:52 Módosítva: 2017.06.28. 18:28

A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t - közölte a New Wave Media Group Zrt. szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette. Száraz István a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezt követően pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti a menedzsment munkáját - közölték. Száraz az általa alapított WeLoveBudapest és WeLoveBalaton turisztikai portálok tulajdonjogát a jövőben is megtartja.

A New Wave Media új tulajdonosa a Magyar Stratégiai Zrt. lesz, amelynek közvetlen egyedüli részvényese és egyben vezérigazgatója Matolcsy Ádám. A cég többek között Magyarország egyik legnagyobb múltú bútorgyártó manufaktúrája, a Balaton Bútor Kft. közvetett tulajdonosaként ismert. A bútorgyárat Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankjától kapott hitelből vásárolta az ifjabb Matolcsy.

Matolcsy Ádám a tulajdonosváltás kapcsán elmondta: a New Wave Media Group Zrt. nemcsak az egyik legnagyobb elérésű hazai online médiaportfólió és a magyar internetes tartalomszolgáltatás úttörője, hanem megújulni képes cégcsoport, amely reményeik szerint a "közeljövőben előremutató technológiai megoldásokkal rázza fel az itthoni online médiapiacot". Ez alatt minden bizonnyal arra gondol, hogy a kormányközeli médiabirodalomba tökéletesen besimult Origo nemrég kapott 340 millió forintos támogatást az "email 2.0" kifejlesztésre".

Száraz István cége, a New Wave Media Kft. 2015 végén szerezte meg az Origo Media Zrt.-t a korábbi tulajdonos Magyar Telekomtól. A tulajdonosváltás után a hírportálon érződni kezdett a Habonyi hatás: fokozatosan egyre barátibb hangvételt ütött meg a kormánnyal szemben és egyre nyilvánvalóbban szállt bele az ellenfélnek tekintett oldalba, napi szinten jelennek meg például Soros Györgyről név nélküli, lejárató cikkek. 

A Vs.hu-t is üzemeltető New Wave mögött Száraz mellett Szemerey Tamás befolyását sejtették a médiapiacra rálátó szereplők, ám Szemerey hivatalosan sosem ismerte el, hogy az ő érdekeltségébe tartozna a cég. Mindenesetre az elmúlt hónapokban lábra kapott a pletyka, hogy Orbán Viktor nem nézi jó szemmel, ha a kormányközeli szereplők egyszerre tartanak fenn média- és bankérdekeltségeket. Így lehetett sejteni, hogy az Origónál tulajdonosváltás van készülőben, az Index forrásai konkrétan Matolcsy Ádám nevét is megemlítették, mint lehetséges új szereplőt a New Wave Media körül. 

Az viszont érdekes kérdés, honnan volt pénze a Magyar Stratégiai Zrt.-nek a felvásárlásra. Matolcsy Ádám cégében a tavalyi mérleg szerint százmillió forint körüli saját tőke volt, az utóbbi két évben összesen 170 millió forint nyereséget termelt. A New Wave ezzel szemben 5,3 milliárdos árbevétel mellett félmilliárd forint körüli profitot realizált tavaly, így vételárának piaci viszonyok között jócskán meg kellene haladnia a Magyar Stratégiai Zrt. rendelkezésére álló összeget, Matolcsyék közleményében azonban hitelről nem esik szó.