Nyugat-Magyarországon pörög legjobban a lakásépítés

2017.06.28. 12:21

Győr-Moson-Sopron megye messze veri az országos átlagot új lakások szempontjából – derül ki az ingatlan.com szerdai elemzéséből. A nyugati megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ezzel Budapest eredményeit is maga mögé utasítja. Az országos átlag egyébként 2,1 lakás.

Budapest a középmezőnyben kapott csak helyet 1,2 lakással. Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a főváros viszonylag gyenge eredménye várhatóan átmeneti, és annak tudható be, hogy még értek a végére az itt elkezdett építési beruházások.

Több megyében csak a százalékos növekedést nézni csalóka, mert az lehet úgy is jelentős, hogy közben szám szerint kevés új lakás épült. Ilyen például Nógrád megye, ahol 1-ről 4-re nőtt az új lakások száma, ami 300 százalékos növekedésnek felel meg. 

Kiderül az adatokból az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében az új lakásokat magánszemélyek építették, ez pedig arra utal, hogy a lakásfejlesztők nem látnak jó lehetőségeket ezekben a megyékben. Ugyanakkor Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében nem csak hogy több új lakás épült, de a tavalyi első negyedévvel ellentétben már vállalkozások is adtak át új lakásokat.

Az elemzés szerint az új lakások piacán látható élénkülés közvetett hatással van a használt lakások piacára, amelyen érdekes folyamatok láthatóak. Egyre erősödik a verseny a frissen eladósorba kerülő lakások iránt, az idén országos szinten több mint 30 százalékkal nőtt a kereslet, de a kínálat ezzel a növekedéssel nem tartott lépést. Még látványosabb a kereslet alakulása az egy hirdetésre jutó érdeklődések számát nézve: Nógrád, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez a mutató 80 százalékkal nőtt, de Békésben is 70 százalék feletti volt az emelkedés.

Ugyanakkor a lakásokat már nem kapkodják olyan gyorsan el, ahogy egy 1-2 évvel ezelőtt, több kulcsfontosságú szempontnak kell megfelelnie a használt lakásoknak, hogy eladhatóak legyenek.