Tíz-húsz milliárdos lyukat üt az unió büdzséjén a brexit

2017.06.28. 16:56

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene - közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló vitaanyag bemutatásakor az MTI beszámolója szerint. 

Sajtóértekezletén a német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül

10-11 milliárd euró esik ki,

ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség. Oettinger emellett rámutatott, hogy eközben a védelem, a biztonság területén jelentkező új feladatokat is finanszírozni kell,

ami kétszeresére növelheti ezt a hiányt.

"Ha Európa meg akar küzdeni az új kihívásokkal, akkor valahonnan pénzre van szükség. Költhetünk kevesebbet, vagy találhatunk új forrásokat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "nehéz döntéseket kell majd hozni".

A brexit mindazonáltal lehetővé teszi a britek által korábban kiharcolt, "torzító hatású" költségvetési visszatérítések megszüntetését - mondta Oettinger, aki szerint olyan módon kellene átcsatornázni a forrásokat, ami az integráció és a tagállamok közötti együttműködés kiterjesztését mozdítja elő.

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett anyaga öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az unió pénzügyeinek jövőjéről:

  • az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább;
  • kevesebbet fog tenni;
  • több sebességgel fog előremozdulni;
  • kevesebbet tesz, viszont hatékonyabban;
  • vagy sokkal többet tesz.

Az EU költségvetése idén 157,9 milliárd euró kötelezettségvállalást irányoz elő.