15 millióra büntették a tőzsde elszámolóházát

2017.06.29. 10:09

A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Központi Értéktár Zrt.-re többek között a társaság működésével összefüggő nyilvántartási, tájékoztatási, bejelentési és adatszolgáltatási problémák, valamint szabályozási hiányosságok miatt - írja a jegybank sajtóközleményében.

Az MNB szerint a feltárt jogsértéseknek nincs negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, és az ügyfélérdekek sem sérültek. Viszont megállapították, hogy a KELER Zrt.-nek fejlesztenie kell egyes informatikai, adatnyilvántartási, valamint adatkezelési rendszereit.

A tájékoztatás szerint a jegybank átfogó vizsgálatában a KELER Zrt. működését tekintette át a 2014. január 1-jétől az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakra. A vizsgálat az elszámolóház tevékenységéhez kapcsolódó közzétételi gyakorlatban is azonosított kisebb adathibákat. A vizsgálat hiányosságokat tárt fel többek között a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat érintően, illetve a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek terén is.

A bírság mellett az MNB határidő kijelölésével kötelezte a zrt.-t a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére. A KELER Zrt. a hiányosságok kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett - írták.