Kikozmetikázhatták a kereskedőház számait

2017.06.29. 22:03

Jelentős késéssel ugyan, de megjelent a külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház beszámolója. A korábbi évek jelentős vesztesége után azonban tavaly a cég 150 milliós nyereséget ért el.

Ami egyrészt örömteli, másrészt meglepő fejlemény eddigi tevékenységük tükrében. Kár hogy a szép eredmény a legvalószínűbb magyarázat szerint annak köszönhető, hogy egyrészt a külügy, másrészt Mészáros Lőrinc cégének közreműködésével kikozmetikázták a számaikat.

A 24.hu legalábbis a beszámoló kiegészítő mellékletét átböngészve arra jutott, hogy az állami cégnek két, milliárd forintokban mérhető húzás segíthetett, hogy ne égjenek le idén is a számaikkal.

  • A Szijjártó Péter vezette tárca és a Kereskedőház tavaly kötött egy közszolgáltatási szerződést "szakmai feladatok finanszírozására". Bár nem tudni, legalábbis egyelőre, hogy milyen értékre kötötték ezt a szerződést, a lap szerint beszédes, hogy a szolgáltatás soron hatalmas ugrás látszik: 340 millióról 5,56 milliárdra nőtt a bevétel.
  • A másik ügy az Index által is megírt, Orbán Viktor rokonaihoz köthető Cider Alma-üggyel lehet kapcsolatban. Az almás vállalkozás 3,2 milliárd forintos tartozását egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég, a Hórusz Faktorház megvette.

A lap szerint mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a külügy cége az adófizetőknek valójában továbbra is jelentős veszteséget termel.