Az EU kilátókra adott pénzt, ezért egy faluban kilátókat építettek. Eddig 11-et

2017.06.30. 20:29 Módosítva: 2017.06.30. 20:33

"Nem mindenütt kell pártkatonának lenni ahhoz, hogy néhány uniós millió magánzsebekbe vándoroljon. Tyukodon például a könyvtáros közmunkás is kaphatott 24 millió forint uniós pénzt kilátóépítésre. A síkságon másik tíz család is jól keresett a kilátóépítéseken" – derítette ki a HírTv Célpont című műsora.

kilato1logo
Fotó: Hír Tv

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő nagyközségen nagyjából kétezren élnek, ők osztoznak a kilátókon.

Az elmúlt 4 évben Tyukod 264 milliót kapott kilátókra.

A Célpont stábja szerint turistákat így se sikerült bevonzani a településre, Tyukodra csak az megy, aki nagyon eltévedt. De ez nem is volt cél. A tyukodiak rájöttek, hogy nem olyan beruházásokat kell hajszolni, amire szükségük van, hanem olyat kell keresni, amire Brüsszel pénzt ad.

A Célpont stábjának az egyik kilátóépítő – aki egyébként közmunkásként dolgozik a falu könyvtárában – nem tagadta, hogy nem az alföldi tájkép miatt vágott bele az építkezésbe. Neki például 5 millió forint haszna volt az egyik kilátón, de akár tízmilliós profitot is hozhatott egy 24 milliós keretösszegű pályázat, ha olcsóbb, hamarabb szétrohadó fából oldják meg.

A Célpont riporterei keresték a programot koordináló Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseit is a kérdéseikkel, de nem kaptak választ.