Kúria: Lehet népszavazás az állami cégvezetők fizetéséről

2017.07.04. 14:43

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy májusi határozatát megváltoztatva keddi ülésén hitelesített egy népszavazási kérdést arról, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet, mint a köztársasági elnök. Az NVB szerint a kérdés, amelyet a volt LMP-s politikus Vágó Gábor magánszemélyként nyújtott be, nem volt egyértelmű, a Kúria viszont ezzel nem értett egyet.  A kezdeményezés úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Az NVB május 2-ai ülésén - 6:4 arányban - tagadta meg a hitelesítést, arra hivatkozva, hogy nem egzakt a jövedelem, illetve foglalkoztatási jogviszony meghatározása. A Kúria kedden, az MTI-nek küldött közleményében ugyanakkor azt írta: álláspontjuk szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a "foglalkoztatási jogviszony" és a "jövedelem" fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Vágó Gábor az Indexnek elmondta, több, a rendszerszintű korrupcióval kapcsolatos népszavazási kérdést is beadott a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ezek közül négy került a Kúria elé, vagyis a testületnek még három kérdésről kellene döntenie. Ezek arra vonatkoznak, hogy

  • a korrupciós jellegű bűncselekmények csak 8 év után évüljenek el,
  • a letelepedési kötvényekről szóló törvényt szüntessék meg,
  • és ha egy korrupciós jellegű ügyben az ügyészség megszünteti a nyomozást, az ügyészség helyett a bírósághoz lehessen fellebbezni.

A kérdések közül az elsőt átengedte az NVB, a döntést viszont egy magánszemély megtámadta, a többi kérdést viszont elutasította a bizottság, amely döntést Vágó Gábor támadta meg, így kerültek ezek a Kúria elé. Vágó Gábor úgy tudja, hogy a Kúria várhatóan még a bírósági szünet előtt, vagyis július 18-ig dönt a kérdésekről, így ő már a héten egyeztet politikai pártokkal az aláírásgyűjtés megszervezéséről. 

Frissítés: cikkünk korábbi verziójában helytelenül azt írtuk, hogy Vágó Gábor négy kérdéséről kell még döntenie a Kúriának.