Mészáros Lőrinc törlés alatt

D KOM20170424005
2017.07.04. 07:01
Jelenleg még Mészáros Lőrinc a tulajdonosa a neves fegyverneki agrárcégnek, a Kunhalom Agráriának. A tavalyi beszámolóját még le sem adó társaságból azonban a felcsúti polgármester éppen kiszáll. A vevő a Bétéel Média Kft. Nem ismerős? Nekünk sem.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök barátja az utóbbi időszakban nem nagyon szokott cégeket, érdekeltségeket eladni, venni annál inkább szeret.

Most azonban úgy látszik, hogy Mészáros Lőrinc éppen szabadul egy érdekeltségétől.

Te jó ég, mi történhetett? Túlvette magát a polgármester, és likviditási zavarba került? Mindenki nyugodjon meg, valószínűleg nem erről van szó, inkább kényelmetlen lehetett már a súlyosan eladósodott társaság a portfólióban.

Föld és tehén

A fegyverneki Kunhalom Agrária Kft.-nek igazán vadregényes története van. A kisváros Szapárfalu elnevezésű majorjának nevezetes mezőgazdasági vállalkozása egykoron nagyon fényesen csillogott. Több ezer hektár termőföld, ahol búzát, kukoricát, napraforgót termesztettek, illetve egy méretes tehenészet, ahol az 500 tehén napi 11 ezer liter tejet adott.

A társasághoz tartozott még egy törökszentmiklósi lovarda is. Az alaptevékenységek még valamelyest megvannak, feltéve persze, ha hinni lehet a cég honlapjának, de a társaság körül sok a nehézség, a hitel – mint a vércsék, köröznek a Kunhalom körül a pénzüket követelő beszállítók és hitelezők.

Izgalmas tulajok

A birodalom tulajdonosi köre valahogy mindig izgalmasan alakult. A társaság tisztviselője, illetve tulajdonosa volt a paraguayi lakcímmel rendelkező Blasejovich Rudolf, illetve a többféle vállalkozásban felbukkanó, azonos nevű fia is. Aztán Frank Hornich, egy osztrák úriember próbálkozott az agrárcég működtetésével, ő régóta Magyarország mezőgazdaságában dolgozik, egy időben a Fegyvernekhez közeli Szolnokon élt. De végül az Orbán család rokonságához került a cég.

Ökrös Imre, ennek az időszaknak a meghatározó embere, a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a sógora,

de Lévai Gizella férje onnan is ismerős lehet, hogy korábban szerepet vállalt Nyerges Zsolt szolnoki Fidesz-közeli üzletemberrel a szolnoki kosárlabda felvirágoztatásában is. „Nem ő volt a meghatározó szereplő a szolnoki üzleti életben, még abban az időben sem, amikor nagyon sokan kerültek ki Szolnokról a különböző kormányzati és kormányközeli posztokra, de itt mindenki ismeri, igazán jó kedélyű ember, ő a legalkalmasabb, ha jó pálinkát vagy kiváló kolbászt kell beszerezni” – mesélte Ökrösről az egyik szolnoki potentát.

Jön Mészáros

Aztán Ökrös Imréék is levonultak, és idén januárban Mészáros Lőrinchez került a cégcsoport. Erről anno jelentek is meg cikkek a kritikus sajtóban, hiszen az mindig élénken foglalkoztatja a médiát, amikor a szélesebb értelemben vett

Orbán rokonság és a család tehetős barátja, Mészáros Lőrinc között valamilyen pénzmozgás is feltételezhető.

Mindenesetre Mészáros részben közvetlenül, részben a debreceni Dráva Kalász nevű cégen keresztül átvette a társaságot. Felmerülhet persze a kérdés, hogy egy debreceni céget miért neveznek el a Dráváról. A magyarázat úgy szól, hogy a társaságot korábban Komlón működtették, ott már közelebb van a Dráva, na de most ne kanyarodjunk el a történetünktől.

Mi az érték?

A Kunhalom Agrária nincsen jó állapotban, veszteséges és bankhitelek feszítik a mérleget (elsősorban az OTP-t látni a hitelbiztosítéki nyilvántartásban). Úgy tűnik, zálog van már az állatokon, a gépeken, a bevételen. Talán ettől a helyzettől sem független az, hogy mindössze pár hónap után most már éppen Mészáros Lőrinc is kiszállna, legalábbis az e-cégjegyzék szerint egy furcsa kis cég, a Bétéel Média Kft. veszi meg éppen a Kunhalom Agráriát, A kis budapesti kft. egy 26 éves, más érdekeltséggel nem rendelkező hölgy, Gájer Szilvia tulajdona, a társaság tevékenységei kiadói tevékenységgel és filmkészítéssel kapcsolatosak.

Ennél többet nem tudunk a cégről, illetve tulajdonosáról sem, de azért így elsőre nem egy klasszikus agrárvállalkozás tulajdonosi képe rajzolódik ki. A korábbi tulajdonosok, vagyis Mészáros Lőrinc és a Dráva Kalász már törlés alatt állnak. A 2016-os üzleti évről már beszámolót sem adott le a társaság,

Aggódnak

A pénzükért aggódó kisebb beszállítók, illetve egyes hitelezők most félnek, hogyan fognak így a pénzükhöz jutni. A Kunhalom Agrária Kft. legnagyobb értéke az általa művelt vagy haszonbérbe adott föld, a cég jegyzett tőkéje 1,2 milliárd forint, ez nagyjából ezer hektár föld értéke. Aki megszerzi a társaságot, annak magánszemélyként is lehetnek még további földjei.

A nagy rejtély az, hogy miért lett tag Mészáros Lőrinc idén januárban, ha most ezt törölteti? A bennfentesek attól tartanak, hogy a megfoghatatlan új tulajdonos mindössze valami trükk miatt vált szükségessé, és ő nem lesz gondos és a társaság továbbélésében érdekelt gazdája a fegyverneki agrárcégnek. E félelem szerint akár az is bekövetkezhet, hogy a hibázó, eddig beszámolót sem leadó cég földjeire ráteheti valaki a kezét.