Nehezedett a dolguk azoknak, akik egyszerre sok pénzt vennének fel ATM-ből

DMOHA20140325031
2017.07.06. 14:59
Megesik néha, hogy egy nagyobb összeget kell felvennünk ATM-ből valamilyen komolyabb pénzkiadás miatt. Azt talán sokan tudják, hogy a bankkártyájukra készpénzfelvételi limit vonatkozik, így nem vehetnek ki akármennyit, de arról már valószínűleg kevesebben hallottak, hogy ettől a limittől függetlenül is, a bankok korlátozzák az egy művelettel felvehető pénz összegét, méghozzá akár jóval a kártyalimit alatt. A BankRáció.hu körképe szerint romlott a helyzet, most már szinte nagyítóval kell keresni azt az ATM-et, ahol 500 ezer forint feletti összeget egyszerre is ki tudunk venni.

Miközben pénzt veszünk ki egy bankjegy-automatából, köznapibb nevén ATM-ből, nem is gondolnánk, milyen komoly logisztika áll amögött, hogy ez valóban sikerüljön. A bankoknak komoly fejtörést okoz, hogy elegendő készpénz álljon rendelkezésre az automatáikban egy egész hétvégére, főleg a hosszú hétvégék alkalmával, a fizetésnapok forgalmának zavartalan lebonyolítása pedig még nagyobb szervezettséget igényel, hiszen ekkor milliárdokat kell gondosan szétosztani, kiszállítani és feltölteni az ATM hálózatban.

Részben ezért, részben biztonsági okokból, nem utolsó sorban pedig a gépek műszaki korlátai miatt létezik egy olyan készpénzfelvételi limit, amely független a bankkártya készpénzfelvételi limitjétől, és sokszor alacsonyabb is annál, ez az egyetlen alkalommal felvehető készpénz mennyisége. A BankRáció most friss körképében összeszedte, hogy melyik banknál mi a helyzet, az alábbiakban az ő elemzésüket közöljük.

100 ezerig nincs gond

Mivel a limit csak egy adott műveletre vonatkozik, ezért akár ugyanazzal a bankkártyával is megismételhető a készpénzfelvétel, így látszólag nem akadályoz túlságosan. Azonban ilyenkor minden egyes műveletért meg kell fizetni a készpénzfelvétel díját, amely fixen kiszabott banki díj esetén megsokszorozza a költséget, másrészt bizonyára senki sem hívja fel szívesen magára a figyelmet azzal, hogy többször ismételve egymás után komolyabb összegeket vesz fel az automatából. Így a tudatos kártyabirtokos egy nagyobb összegű készpénzfelvétel esetén kénytelen felmérni, hogy melyik ATM-ből is tudja ezt megtenni egyáltalán.

100 ezer forintig nincs probléma, ezt minden ATM ki tudja adni egyetlen művelettel, hiszen ez még nem is számít nagy összegnek. Azonban ha nem OTP-s bankkártyával akarunk készpénzt felvenni, már 100 ezer forint felett elvérzünk az ország bankjegy-automata állományának nagyságrendileg felét kitevő hazai OTP ATM-eknél, ennél nagyobb összeget ugyanis egyszerre egyik ilyen ATM sem fog kiadni nem OTP-s bankkártyára, hiába van a kártyán pénz és engedné a kártyalimit is. (Az OTP ügyfelei viszont akár 800 ezer forintot is kivehetnek egyszerre.)

További két banknál (K&H Bank és Raiffeisen Bank) legfeljebb 150 ezer forint vehető fel egyszerre idegen bank által kibocsátott bankkártyával, míg a saját ügyfelek a K&H Banknál legfeljebb 500 ezer, a Raiffeisen Banknál legfeljebb 800 ezer forintot vehetnek fel egyetlen készpénzfelvételi művelettel, ha a kártyalimittel most nem számolunk.

800 ezer a teteje

A BankRáció.hu a felmérés során további bankoknál már nem talált olyan megkülönböztetést, mellyel a bank előnyt adott volna a saját ügyfeleinek a többi bank ügyfeleivel szemben, azonban olyan bankból több is akadt, amelyiknél az egyetlen művelettel felvehető összeg attól is függ, hogy az automata hol helyezkedik el.

Például bankfióknál lévő automatából általában többet vehetünk fel egyszerre, mint mondjuk egy bevásárlóközpontban vagy utcán elhelyezett ATM-ből, de ilyen megkülönböztetés lehet az is, hogy az automata egy nagyobb forgalmú fővárosi helyen helyezkedik el, vagy egy kisebb vidéki településen.

Az MKB Bank ügyfélszolgálatának válasza szerint egyetlen ATM-jük sem képes 200 ezer forintnál többet kiadni egyszerre, és léteznek ugyanilyen ATM-ek a CIB Bank hálózatában is. Utóbbi banknál elsősorban a nagyobb forgalmú helyeken számíthatunk 400 ezer forintos limittel dolgozó automatára.

A többi nagyobb banknál általában elérhető a 400 ezer forintos összeg egyetlen pénzfelvétellel is, így a Budapest Bank, az Erste Bank, a Sberbank, illetve az Euronet bankfüggetlen ATM hálózatban is biztosan bármelyik ATM ki tud adni ekkora összeget egyszerre. Utóbbi cég ügyfélszolgálata hangsúlyozta az „általában” kifejezést, így némelyik automatájukból akár még ennél nagyobb összeg is kivehető lehet egyetlen művelettel.

500 ezer forintban állapította meg a felső határt egyetlen készpénzfelvételre az UniCredit Bank, de itt a bank ügyfélszolgálati munkatársa azt is elmondta, hogy a bank saját céges ügyfelei akár 1 millió forintot is felvehetnek az ATM-ből egyszerre, ha azt a kártyalimitjük engedi, és az összeg rendelkezésre áll az ügyfél számláján.

Végül a legnagyobb összeget, vagyis 800 ezer forintot egyszerre - bármilyen kártyára - a Budapest Bank, az Erste Bank és a Sberbank ATM-jei adják ki Magyarországon. Mindhárom banknál hangsúlyozták azonban, hogy erre csak egyes ATM-ek képesek, a Budapest Banknál jellemzően csak a bankfióki ATM-ekben érhető el ez az összeg.

A Budapest Banknál például ilyen ATM, tehát amely egyszerre akár 800 ezer forintot is képes kiadni bármely bank kártyájával, a Nyugati pályaudvarnál található fővárosi ATM (Nyugati tér. 4-5.) de ilyen például Debrecenben a Vár u. 6/a. szám alatti gép is. Az Erste Banknál ugyanennyit képes kiadni például Budapesten a 1114 Bartók Béla út 43-47. alatti, vagy Szegeden a Széchenyi tér 17. szám alatti mindkét ATM. A Sberbanknál a fővárosban például a 1052 Budapest, Fehér Hajó utca 5. szám alatti vagy Pécsett a Király utca 66. szám alatti ATM-et lehet egyszerre legfeljebb 800 ezer forinttal megsarcolni, bármilyen bankkártyával.

Hétvégén nehezebb

A Budapest Bank, a CIB Bank és az Erste Bank telefonos ügyfélszolgálata azt meg tudja mondani, hogy melyik automatájuk képes a nagyobb összeget kiadni egyetlen művelettel, így mindenképpen célszerű a pénzfelvételre kiválasztott helyszínhez legközelebbi automatát megtudakolni a művelet előtt.

Azok, akik nagy összegű készpénzt szeretnének felvenni ATM-ből, mindenképpen hétköznapokon, lehetőleg munkaidőben próbálják megtenni ezt, mert hétvégén sok esetben kifogyhat a pénz a gépből, vagy a pénzkészlet lecsökkenhet olyan mértékűre, hogy az automata már nem fog nagyobb összeget kiadni egyetlen művelettel akkor sem, ha erre amúgy képes lenne.

Azok számára pedig, akik a környékükön nem találnak nagyobb összeget kiadó automatát, a bankfiók felkeresése javasolt, ahol általában nincs ilyen limit, hiszen a pénztár bármekkora összeget ki tud adni még idegen bank által kibocsátott bankkártyára is. Kiváltképp, ha előre be is jelentik a pénzfelvételi szándékot.

Ezekben az esetekben azonban már valószínűleg drágább díjat kell fizetni, mint az automatás készpénzfelvétel esetében, igaz, nagyobb összegnél még így is jobban megérheti pénztárban felvenni ugyanazt az összeget, mint többszöri alkalommal automatából. Pénztárhoz elsősorban saját bankhoz érdemes menni, mert az idegen bank fiókpénztárában történő készpénzfelvétel általában a legtöbb banknál a legdrágább belföldi készpénzfelvételi díjjal van árazva.

Ugyanakkor vannak olyan bankok is, amelyek az árazásban kifejezetten ösztönzik, hogy egy nagyobb összeget inkább egy másik banknál vegyen fel az ügyfél, így mindenképpen érdemes rákérdezni a bankkártyás pénztári készpénzfelvétel díjára a saját és az idegen banknál esetében is. Mindkét díjat a bankkártyát kibocsátó bank saját ügyfélszolgálata tudja megmondani.

bank egy művelettel felvehető legnagyobb összeg
Budapest Bank bankfióki ATM 800 ezer forint, többi 400 ezer forint
CIB Bank 200 vagy 400 ezer forint, változó
Erste Bank 400 vagy 800 ezer forint, változó
Euronet 400 ezer forint
K&H Bank idegen kártya 150 ezer forint, saját kártya 500 ezer forint
MKB Bank 200 ezer forint
OTP Bank idegen kártya 100 ezer forint, saját kártya 800 ezer forint
Raiffeisen Bank idegen kártya 150 ezer forint, saját kártya 800 ezer forint
Sberbank 400 vagy 800 ezer forint, változó
UniCredit Bank 500 ezer forint

forrás: BankRáció.hu