Nagy gondok lehetnek a kormány legnagyobb közbeszerzésével

2017.07.07. 08:58

Súlyos problémákat talált márciusi ellenőrzése során az Európai Bizottság a valaha volt legnagyobb, 420 milliárd forintos magyar közbeszerzéssel, így nem kizárt, hogy akár 40 milliárd forintot is vissza kell fizetni – írja a 24.hu. A kérdéses közbeszerzés a 2016 márciusában elindított pályázat, amelynek a nyertesei a következő négy évben szennyvízcsatornákat és -tisztító telepeket építenek majd, emellett pedig hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházásokat hajtanak majd végre. A pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) bonyolította le. 

A pályázattal viszont a 24.hu információi alapján elég nagy gondokat talált az EU-s ellenőrzés. Ugyanolyan hibák előfordultak például nyertes pályázatokban, mint amik miatt vélhetően elutasított cégeket az NFP, és volt olyan nyertes, aki a megkövetelt mintafeladatot sem tudta teljesíteni. Ez alapján az uniós ellenőrök úgy látják, hogy 

a pályázaton nyertes pályázatok egy részét érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. 
D KOM20170424002
Fotó: Komka Péter

A nyertesek között ott van többek között Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., és a Mészárossal közös cégeket is birtokló Varga Károly két vállalata, a Magyar Vakond és a Hódút is. Mészáros más szálon is kötődik az ügyhöz, a pályázat előkészítésekor ugyanis az NFP közbeszerzési tanácsadója annak az Antal Kadosa Adorjánnak a cége volt, akiről nemrég Mészáros 11 legfontosabb embere között írtunk.

Összesen 11 cég nyert a pályázaton, többek között a Strabag magyar leányvállalata, az osztrák Swietelsky és a franci Veolia is, a nyertesekkel pedig eddig úgy 150-200 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik pályázatokkal volt gondjuk az ellenőröknek, ahogy azt sem, hogy mi lesz a folyamat vége, de a 24.hu szerint nem kizárt, hogy a végén a már odaítélt pénzek akár negyedének – vagyis akár 40 milliárd forint – visszafizetésére kötelezik a magyar államot.