Megérkezett a NAV szégyenlistája

2017.07.17. 12:22

1,44 milliárd forintos adóhiánnyal áll egy pesti lakóhelyű nő a NAV pénteken közzétett listájának élén. A magánszemély tartozásához egy 1,32 milliárd forintos bírság is társul, ezzel egymaga leköröz minden tartozással rendelkező vállalkozást is. Volkova Ekaterina Jurjevna (Góczi Katerina divattervező) a második kerületi Lublói utcából hozta össze ezt a kiemelkedő teljesítményt, ő egyébként az egykori emfeszes Góczi István felesége.

A NAV által minden negyedévben kiadott lista azoknak az adózóknak tartalmazza a névsorát, akiknél a magánszemélyek esetében 10 millió, míg más adózóknál 100 millió forintot meghaladó tartozást halmoztak fel. A jelenlegi, 121 nevet tartalmazó kiadás a június 30-i állapotot tükrözi.

Az első húszba mindössze három magánember került, a többiek mind vállalatok, jellemzően többsége budapesti székhellyel. A legnagyobb tartozással rendelkező cég az International Marketplace Trade Kft., akik adóhiánya 1,25 milliárd, plusz egy 699 milliós bírság. A százas listán szép teljesítményt mutatott még fel a második kerületi Bem József utcóból működő Joilker Kft, akik három különálló, százmillió forint feletti tétellel, és a hozzájuk kapcsolódó több száz milliós büntetéssel is szerepelnek.

Az első húsz adóhátraléka összesen nagyjából 12 milliárd forint. Az itt felsorolt cégek döntő részének egyébként törölték már az adószámát, azaz hivatalosan nem működhetnek. Ehhez is kapcsolódóan, a listán szereplő összegeket behajtani is igen sokszor kilátástalan, bezáró, eltűnő cégektől.

A NAV emelett a lista mellett az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók listáját is nyilvánosságra hozta a múlt héten, illetve kiderült a hatóság által felderített be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók névsora is.