Mennyire éri meg áruházakban végezni a nyári diákmunkát?

2017.07.18. 15:14

Nem túl változatosak a bérek a nagy áruházláncok diákmunkáinál, általában óránként ezer forint körül mozognak, nézte most meg a Pénzcentrum.  A diákok körében a Tescóban vagy a Lidlben dolgozni a fesztiválokon melózás mellett az egyik legnépszerűbb alternatíva a nyári pénzkeresésre, főként árufeltöltői és pénztárosi munkakörben.

Úgy néz ki, hogy egyik áruházlánc se akar a minimálbérnél sokkal többet fizetni a diákoknak, viszont valamennyivel jobban járnak azok, akik a főváros, vagy a Balaton környékén dolgoznak: itt a nagyobb verseny miatt magasabbak lehetnek a munkabérek. Nézzük, pontosan hogyan is fest a helyzet.

Legjobban talán a Tescóban éri meg diákmunkát végezni, ahol a bruttó órabér 849 forinttól elkezdve akár 1549 is lehet, illetve jár az éjszakai és a vasárnapi pótlék is. Nyaranta az éjszakai leltározást is nagyrészt diákok végzik, óránként 1150 forintért, illetve a nem budapesti helyszínekre való kiutazás időtartalmára is jár ennek az összegnek a fele óránként.

A Lidlben helyszíntől függően éri meg melózni, ugyanis az áruházlánc az ország különböző részein különböző fizetéseket ad, ezt egyébként minden esetben diákszövetkezetekkel együttműködésben intézi. A Balaton körül, például Siófokon, Fonyódon, és Balatonlellén bruttó 900-1350 forint az órabér, viszont sok kelet-magyarországi településen, azaz Kazincbarcikán, Gyöngyösön, Hajdúböszörményben, Jászberényben, vagy épp Miskolcon csak bruttó 733-1040 forint.

A Balassagyarmaton, Esztergomban, Dunakeszin, Vácon, Szentendrén és Budapesten végzett munkáért bruttó 850-1530 forintot, a Pakson, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Debrecenben, Egerben, és Nyíregyházán bruttó 800-1040 forintot kapnak. Az áruház főleg 18 és 25 év közötti hallgatókat keres ezekre a pozíciókra napi 4-8 órában.

A Spar nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el a felsorolt üzletláncok között: itt az árufeltöltői munkáért óránként bruttó 811-1100 forint jár, a pénztárosoknak pedig bruttó 926-1200 forint a jussuk. A Penny-ben hasonló összegek, 749-1314 forintok üthetik óránként a diákmunkások kezét.

Az Auchan konkrét pénzösszeget nem közölt arra, mennyit fizetnek főként kisegítőként dolgozó diákmunkásaiknak, viszont levelükben biztosították a lapot, hogy a diákok a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapják, és nem történik hátrányos megkülönböztetés, az alapbérek elérik a minimálbér összegét havi és óradíj esetében is. Így nem túlzás arra tippelni, hogy ezek a bérek itt se mennek fölé durván az óránkénti ezres átlagnak.

Az Auchan egyébként alkalmanként irodai pozíciókat is ajánl diákok számára, illetve több szakiskolával együttműködve szakmai gyakorlatokat is kínál.