Pénzt ad a bank azért, hogy hitelt vegyünk fel tőlük

2017.07.18. 12:11

Egy hitelek közvetítésével foglalkozó portál, a Smava kínálatában jelent meg magánszemélyek által felvehető negatív alapkamattal rendelkező hitel. A portál számítása szerint ha az adós felvesz 1000 eurót, abból csak 994-et kell visszafizetnie, ez -0,4 százalékos kamatnak felel meg, írja a Handelsblatt. A kölcsön futamideje 36 hónap.

Korábban is előfordult már, hogy egyes bankok negatív kamatot adtak befektetésekre, legelőször az EKB 2014-ben. Ennek a lépésnek általában az a célja, hogy olcsóbbá tegye a hitelfelvételt a vállalkozásoknak és a háztartásoknak, de például Dánia 2012-ben árfolyamának védelme érdekében tett így.

A mostani lépés azért számít történelminek, mert nem befektetésre, hanem lakossági kölcsönre vonatkozik, így gyakorlatilag a bank fizet azért, hogy kölcsön adhasson magánszemélyeknek. A negatív kamatú hitelt csupán megfelelő hitelminősítésű ügyfelek vehetik fel.

A negatív kamat célja valószínűleg az, hogy minél több ügyfelet csábítson magához a hitelt meghirdető Fidor Bank. A bank a Handelsblatt szerint egyébként is agresszív marketing-stratégiáiról ismert: 2015-ben például az ügyfelek egy Facebookos szavazáson dönthettek egy kamat mértékéről.

Magyarországon egyébként a lakossági ügyfeleknél a PTK tiltja a negatív kamat felszámítását, a vállalati devizabetéteknél viszont 2015 óta ez az itthoni bankoknak is megengedett, írja a Portfolió.