A budapesti fiatalok harmada lelépne

2017.07.21. 16:02

Kétéves csúcson van a külföldre vágyódás a magyar fiatalok körében, derült ki a K&H Bank felméréséből. Kicsit pontosabban megfogalmazva: a 1929 éves korú, állásban lévő fiatalok 35 százaléka fontolgatja a külföldi munkavállalást.

Nagyok a regionális eltérések, a keleti országrészben élő fiataloknak csak a 21 százaléka, a budapestieknek pedig a harmada, azaz 33 százaléka tervez lelépni. A nyugati országrészben viszont már a fiatalok több mint fele, 59 százalékuk menne, persze ott mondjuk az ausztriai munkavállalás nem feltétlenül jelenti a korábbi otthonuk hosszabb távú feladását. 

A diákok, azaz a nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók még inkább elmennének innét, 46 százalékuk tervezi ezt, a külföldön való tanulást viszont csak 25 százalék fontolgatja. Kellemetlen képet mutat a felsőoktatásról, a pályaválasztásról vagy pont mindkettőről, hogy csak 62 százalékuk mondta azt, hogy az intézményében azt tanulja, ami érdekli, és szívesen foglalkozik vele. 

Az állásban lévő fiatalok még kevésbé festenek jól, kevesebb mint felük, azaz 49 százalékuk állította, hogy olyan munkája van, amely tényleg érdekli és szereti is csinálni. Mondjuk ez az arány évek óta 50 százalék körüli.

A fiatalok alig ötöde, 23 százaléka érzi úgy, hogy könnyen találna új állást. A diákok jobban bíznak magukban és a környezetben, de itt is kevesebb mint felük, 44 százalékuk gondolja, hogy egyszerűen talál majd munkát. 

A „K&H fiatalok jóléti indexéhez” most is 300 embert kérdeztek meg, ezúttal idén márciusban.