A Ryanair bejelentkezett az Alitaliáért

2017.07.24. 10:55 Módosítva: 2017.07.24. 15:14

Vételi ajánlatot tett a Ryanair légitársaság az olasz Alitalia légitársaságra – tájékoztatta Neil Sorahan, az ír diszkont légitársaság pénzügyi igazgatója a Reuterst.

A Ryanair nem kötelező érvényű vételi ajánlatot nyújtott be, de ezzel korántsem ők az egyetlenek: a Reuters más forrásból származó információi szerint péntekig összesen tíz ilyen érkezett az Alitaliára.

Az olasz légitársaság idén májusban került kormánybiztosok gondnoksága alá – egy évtizeden belül a második alkalommal – azzal a céllal, hogy vagy átszervezéssel, értékesítéssel vagy felszámolással tegyenek pontot a légitársaság veszteséges működésének a végére. A Ryanair vezetése jelezte, szándékaik komolyak, de csak akkor, ha az Alitaliát átalakítják és megszűnik az olasz kormány befolyása a cégre.

"Csak akkor érdeklődünk az Alitalia iránt, ha a vállalat jelentős átalakításával biztosítható a nyereséges működés és a kormány nem avatkozik a vállalat ügyeibe" - mondta a vezérigazgató, Michael O'Leary hétfőn egy telefonkonferencián.

A Ryanair vezetése hétfőn arról is tájékoztatta a versenytársakat, hogy szeptemberig bezárólag 7-9 százalékkal csökkentheti a fapados jegyárakat. Az árcsökkentést az olcsó üzemanyagárak és a költséghatékony működés teszi lehetővé. A cég egyébként a friss adatok szerint kimondottan jó formában volt idén eddig, ötvenöt százalékkal 397 millió euróra növelte adózott eredményét az első negyedévben az előző évihez képest, utasforgalmát pedig 12 százalékkal 35 millióra növelte.