Rengeteget spórolhat, aki vidékre megy egyetemre

2017.07.25. 09:53 Módosítva: 2017.07.25. 09:58

A héten ismertetik a felsőoktatási ponthatárokat, ami lényegében az albérletszezon kezdetét is jelenti. Az árak már most is a megfizethetőség határát súrolják, de ez nyár végére fokozódhat: a versenyfutás már az eredményhirdetés másnapján elindul a jobb lakásokért, ezek akár órák alatt elkelnek, a későn kapcsolóknak pedig csak a drágább vagy rosszabb opciók maradnak.

Az Otthontérkép és az Ingatlan.com összeállításaiból kiderül, melyik egyetemi városban milyen árakkal indulunk neki a bérleti piac főszezonjának. A legtöbb diák Budapesten tanul, és itt a legmagasabbak a kiadó lakások árai is, júliusban átlag 150 ezer forintot kellett fizetni havonta egy albérletért, persze jelentős területi különbségekkel. 

Budapesti kerületek bérleti díjak.png

A budai kerületek közül az I.-ben 193 ezer forint az átlagos bérleti díj, a II. kerületben 180 ezer forint, míg a V. kerület a legdrágább a 228 ezres átlaggal. Ugyanakkor a lakásra vadászó egyetemisták szempontjából biztató fejlemény, hogy Budapesten a kiadó lakások kínálata július közepén az egyik hétről a másikra 5 százalékkal nőtt, így július végén már több mint 2500 lakás volt a piacon – írja az Ingatlan.com. A kínálati bővülés mérsékli a hirtelen élénkülő kereslet árfelhajtó hatását. 

A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el, az egyetemi városok esetén  átlagban csaknem 6 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest. Viszont az árak még így jelentősen alatta maradnak a budapesti szintnek a legdrágábbnak számító Győrben is, ahol 103 ezer forint egy átlagos lakás havonta.

OT Átlagos bérleti díj az egyetemi városokban

Persze a vidéki egyetemi városoknál is jelentős a szórás az árakban és az árnövekedés dinamikájában. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt az elmúlt évben, addig Veszprémben 21 százalékos, Egerben pedig 17 százalékos emelkedés tapasztalható. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, 2 százalékkal – derül ki az Otthontérkép számaiból. 

Bár a július végétől augusztus végéig tartó albérletroham alatt emelkednek az árak, a következő 6-9 hónapban néhány ezer forinttal akár mérséklődhetnek is, amennyiben a kínálati oldal felzárkózik. Tavaly július-augusztusban például több mint 1000 lakással nőtt a kiadó lakások kínálata Budapesten, ami az átlagos bérleti díjakat 140 ezerről 130 ezer forintra mérsékelte. Ez a forgatókönyv pedig a szezon lecsengése után ismét megvalósulhat az Ingatlan.com elemzése szerint.

Azoknak, akik elő tudnak teremteni legalább 50 százaléknyi önrészt, bérlés helyett a vásárlás is megérheti még akár néhány évre is, erről itt olvashat bővebben.