240 milliárd forintot fektettek a magyar ingatlanpiacba fél év alatt

2017.07.26. 11:11

Elérte a 795 millió eurót (több mint 243 milliárd forintot) az ingatlanbefektetések összege Magyarországon az első fél évben, ami a régió forgalmában 15 százaléknyi részesedét jelent - írja a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó sajtóközleményében. 

A CBRE összesítése szerint idén már három ügylet értéke is meghaladta az 50 millió eurót, a vevők mindegyik esetben belföldi alapok voltak. A legnagyobb ügylet a Nordic Light irodaház megvásárlása volt az Erste Ingatlanalap által. A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési piaca megközelítette a 250 millió eurót ebben az időszakban. A forgalom kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években: az irodapiac 41 százalékkal részesedett a teljes forgalomból 2017 első fél évében a 2016-os 55 százalék után, míg mind a kiskereskedelmi, mind az ipari szegmens javított részesedésén.

Közép-Európa idén még vonzóbbá vált az ingatlanbefektetők számára, a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacának forgalma pedig negyedével haladta meg a tavalyi második negyedév forgalmát - derül ki az összegzésből. A növekedés az elemzés szerint elsősorban a brit piacnak köszönhető: a kereskedelmi ingatlanok forgalma az első negyedévben elérte 16 milliárd, a második negyedévben pedig a 23,4 milliárd eurót, így a Brexit utáni visszaesés csak átmenetinek bizonyult.

A felmérés kiemeli a német ingatlanpiac húzóerejét is, mivel az első fél év 26,5 milliárd eurós forgalma majdnem 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Jelentős volt a bővülés a Dél-Európa országaiban is, a francia ingatlanpiac forgalma viszont mérséklődött - írták. A második negyedéves növekedés elsősorban az ipari ingatlanbefektetéseknek köszönhető - a szektor bővülése meghaladta a 300 százalékot -, az irodapiac viszont 6 százalékkal visszaesett az elmúlt 1 év során - áll a közleményben.