600 kiló halat koboztak el a Nébih-ellenőrök

2017.07.26. 11:25

A Tisza menti éttermeket és halsütödéket ellenőrizte a Nébih, egyetlen hétvége alatt több mint 600 kiló hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltották meg beazonosíthatatlanság miatt – írja a Nébih honlapján. 

Az egyik nyári hétvégén 6 megyében ellenőrizte a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását. Az akció során felkeresett 49 vendéglátóegység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kiló haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kiló haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött. A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kiló) szerepelt, de előfordult közel 100 kiló keszegféle, mintegy 50-50 kiló szürkeharcsa filé és süllő.

A NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is. Az ÁHSZ kiemelt feladata az orvhalászatból származó, fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a hatóság halvédelmi bírságot szab ki az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat forgalmazó természetes vagy jogi személyre. A jelenlegi ügyben érintett egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.