Kezdi összeszedni magát az olajipar

2017.07.26. 11:42

Európa hét legnagyobb olajcége 42 százalékkal több profitot termelt a második negyedévben, mint egy éve ilyenkor, írja a Bloomberg. Ez a növekedés azért jelentős, mert az utóbbi időben drasztikusan romlott számukra a piaci környezet: az iparágnak három év alatt több mint a felére csökkent olajárakhoz kell igazodniuk.

2014 óta körülbelül hatvan százalékkal csökkent az olaj hordónkénti ára, ami alaposan megriasztotta az olyan óriáscégeket, mint az Exxon Mobil Corp, vagy a Royal Dutch Shell Plc. Mára azonban ezek a vállalatok megtanultak élni a mindössze 50 dolláros árral (2014-ben ez az ár 125 dollár volt), a második negyedévben jelentősen nőtt az iparág profitja.

“Nagyon fegyelmezetten kell pénzt költenünk, és nem szabad arra számítanunk, hogy felmennek az árak” - nyilatkozta Bob Dudley, a BP Plc igazgatója. A szakma egyöntetű véleménye szerint erre a hozzáállásra még egy ideig szükség lesz, mivel az árak vélhetőleg nem fognak emelkedni az évtized végéig.

A profit mellett a cégeknek a részvényeik miatt sem árt aggódniuk: a világ öt legnagyobb olajcég által kibocsátott értékpapírok értéke egy év alatt tíz százalékot esett.