330 millió forintnyi adót csalt el egy szegedi cég

2017.07.27. 09:58

Vádat emeltek egy szegedi székhelyű cég tulajdonosával és két ismerősével szemben, mert 2010 és 2012 között 330 millió forintnyi adót csaltak el fiktív számlákkal, írja közleményében a Csongrád Megyei Főügyészség.

A dokumentumok szerint  a cég vezetője számla nélkül szerezte be az általa számlával értékesített termékeket, amiknek az eredetét a két bűntársával fedte le. A cég vezetője határozta meg, hogy társai milyen termékekről és milyen áron állítsanak ki számlákat, amiket azok a saját és más - a csalásról nem tudó -, összesen tizenhat cég nevében bocsátottak ki.

A cég vezetője a fiktív számlákat felvitte a könyvelésébe, majd ezek ÁFA tartalmával csökkentette a saját általános forgalmi adó kötelezettségét. Ezzel a módszerrel összesen 330 millió forintnyi kárt okozott a magyar államnak.

A Csongrád Megyei Főügyészség költségvetési csalással és hamis magánokiratok felhasználásával vádolja a három gyanúsítottat, akik 5-14 év börtönt, pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást is kaphatnak. Illetve a szegedi cég vezetőjét az okozott 330 milliós kár megtérítésére - vagyonelkobzás - is köteleznék. Az ügyben a Szegedi Törvényszék fog dönteni.