Adóemelés fenyegetheti a szupergazdagokat az USA-ban

2017.07.27. 10:51 Módosítva: 2017.07.27. 10:51

Steve Bannon, a Fehér Ház vezető stratégája 44 százalékra emelné a felső adókulcsot az USA-ban – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett Bannon-közeli forrásra hivatkozva. A tanácsadó ötlete szerint a szupergazdag amerikaiak megemelt adójából finanszíroznák a középosztály adócsökkentését.

Ha a híresztelés igaz, a jelenlegi 39,6 százalékos szintről 44 százalékra emelnék az évi 5 millió dollárnál nagyobb jövedelműekre vonatkozó adókulcsot, ami ilyen magas szinten sosem járt az elmúlt 30 évben. Az viszont nem tiszta, mit gondol Donald Trump az ötletről. Az elnök korábban azt nyilatkozta, a középosztálynak kedvező változásokat szeretne az adórendszerben, de a Fehér Ház által tavasszal kiadott előzetes vázlatról (amelyben még 35 százalékos felső adókulcs szerepelt) azt mutatták ki az elemzések, hogy inkább a társadalom felső rétegének kedvezne. 

A Fehér Ház tisztségviselői és kongresszusi vezetők hetente összeülnek egyeztetni a készülő új adótörvényről, de mostanáig semmi konkrétum nem szivárgott ki azzal kapcsolatban, milyen rendszerben vágnának az adókból és hogyan ellensúlyoznák a kieső bevételt.