Augusztusban indulhat a német-orosz gigagázbiznisz

2017.07.28. 16:31

Már a jövő hónapban megkezdi a Gazpromtól származó földgázszállítások növelését az Opal Gastransport német gázvezeték-üzemeltető vállalat azt követően, hogy pénteken egy német bíróság elutasította az orosz gázszállítások korlátozására benyújtott keresetet – írja az MTI. Az ehhez hasonló ügyletek fényében válik érthetővé, mivégre az izmozás az oroszokkal szembeni amerikai szankciók szigorításának ügyében, amibe az EU (Németországgal az élen) a héten keményen beleállt

Az évi 36 milliárd köbméter kapacitású Opal gázvezeték az Észak-Németországba érkező földgázt szállítja Németország déli területeire és a Cseh Köztársaságba. Az orosz gázszállítások korlátozására a lengyel PGNiG és a PGNiG Supply & Trading vállalat nyújtott be keresetet egy düsseldorfi bíróságon, azt akarták bizonyítani, hogy a Gazpromnak biztosított szállítási kapacitás növelése helyrehozhatatlan piaci hátrány jelentene számukra. De a bíróság szerint ez nem sikerült nekik.  

A lengyel vállalatok kezdeményezésére tavaly decemberben az Európai Unió Bírósága (EUB) 50 százalékban korlátozta a Gazprom számára az Opal gázvezeték kapacitásának a használatát, de az EUB a múlt héten visszavonta a döntést. Az Oroszországból Észak-Németországba a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat földgázvezeték-pár második vezetékpárja, az Északi Áramlat 2 megépítésével egy időben a német Wintershall olajipari vállalat egy második gázvezetéket is le kíván fektetni az Opal mellé Eugal néven. Lengyelország az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését is ellenzi.