Már 136 milliárd forintnyi csokot igényeltünk

2017.07.28. 15:26 Módosítva: 2017.07.28. 15:56

Meghaladta az 50 ezret a benyújtott csok-igénylések száma a legfrissebb adatok szerint, a kért támogatási összeg pedig elérte a 136 milliárd forintot - adta hírül az MTI Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sajtótájékoztatója alapján.

A két számot elosztva egymással kijön, hogy az átlagos csok-igénylés 2,72 millió forint, ami alapján úgy tűnik, hogy a legtöbben nem a 3 gyerek+új lakás kombinációval járó 10 millió forintra pályáznak.

Újságírói kérdésre a Hornung Ágnes, az NGM államtitkára elmondta: folyik a csok teljes körű felülvizsgálata, szakmai egyeztetések folynak arról, hogyan lehet a családpolitikai kedvezményt még inkább elérhetővé tenni, és mi szükséges ahhoz, hogy a csok továbbra is elláthassa gazdaságélénkítő szerepét. A szakmai vélemények összegzése után alakul majd ki az a reformcsomag, amelyről a kormány a későbbiekben dönthet, nyilatkozta Hornung.

Részben a csokkal összefüggésben a lakásépítések is kezdenek beindulni, idén az első félévben 40 százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és szakértői becslések szerint pár éven belül a duplájára emelkedhet az átadott új lakások száma.