A Századvég is kapott a rászoruló gyerekek táborpénzéből

2017.07.29. 08:38

Idén júniusig 18,9 millió forint értékű szerződést kötött a gyermeküdültetést szervező Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft. a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel – derült ki a Magyar Nemzet közérdekű adatigényléséből. A kormányzati agytröszt a pályázatírási szakmai tanácsokkal látta el a táboroztatócéget ennyi pénzért, de vannak a listában más említésre méltó tételek is. 

Tanácsadóként másokat is segítik az Erzsébet-táborok működését, havonta több mint 500 ezer forint járt a Kuczora ügyvédi irodána jogi és közbeszerzési tanácsadásért, és ugyanennyi jutott műszaki tanácsadásra is. Az Independent Research Group Kft. – amelynek vezetője Beke Sándor, Kocsis Máté korábbi kampányfőnöke – valamivel több mint 500 ezer forintért kommunikációs tréninget tartott. 

Az Erzsébet Táborok Kft. nemrég nyert 15 milliárd forintot egyedüli ajánlattevőként rászoruló gyerekek táboroztatására,. ebből az összegből 2017 és 2020 között 38 ezren nyaralhatnak majd. A táborok Zánkán és Fonyódon zajlanak, az összesen 17 milliárd értékűre becsült két helyszínt az alapítvány ingyen kapta kezelésébe, 15 év után pedig el is adhatja a vagyonkezelővel kötött szerződés szerint. 

A helyszíneket fel is fogják újítani, három év alatt összesen 26 milliárd forintot költ erre a célra az állam. A fonyódi és a zánkai táboron már dolgozik az a DVM Construction Kft. és a DVM Design Kft. több százmillió forintos összértékben, a cégek neve onnan lehet ismerős, hogy korábban az Eiffel Palace exkluzív konferenciatermét a DVM Construction ki az MNB-alapítványoknak. 

A kormány tavaly választotta ketté a szociális üdültetési feladatokat, így a felnőttek nyaraltatása a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál (MNÜA) maradt, míg a gyermek- és ifjúsági táborok szervezési joga az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz került. Utóbbi tulajdonában áll az Erzsébet Táborok Kft., az alapítvány főtitkára és a cég ügyvezetője pedig Hornyák Tibor, L. Simon László volt kabinetfőnöke.