Megvesztegettek egy élelmiszerbiztonsági ellenőrt

2017.08.02. 10:40

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az 57 éves tatabányai nő ellen, aki élelmiszerbiztonsági felügyelőként évek óta végzett közegészségügyi és járványügyi ellenőrzéseket - derül ki a főügyészség közleményéből.

A nő egy férfi cégének nevére vásárolt három mobilt és két laptopot, ezzel akarta csökkenteni a vásárlás összegét, ráadásul még az áfát is elcsalták. A nő a férfit onnan ismerte, hogy a férfi a cégein keresztül éttermet, illetve üzemi étkezdét működtetett, ahol az nő többször tartott ellenőrzést, így ismerték egymást, jóban voltak.

A nő május közepén hívta fel a férfit azzal az ajánlattal, hogy a cége nevére venne meg két laptopot. Elmondta, hogy a vásárlás összeget így csökkentené, illetőleg a számlák után a férfi áfát igényelhetne vissza, melynek összegét a férfi fizesse meg neki. A cégvezető ebbe beleegyezett, a nő pedig megvette a laptopokat 860 ezer forintért.

Nem sokkal később a nő három mobiltelefont vett ugyanígy, összesen csaknem 885 ezer forintért. A férfi megkapta a számlákat, majd az áfát 371 ezer forintot átadta az asszonynak. A férfi a valótlan számlákat a cég könyvelésében szerepeltette, ezáltal jogosulatlanul igényelt vissza pénzt, tehát áfát csalt.

A férfivel szemben költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. Az élelmiszer biztonsági felügyelőt a főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és költségvetési csalás vétségével vádolja, akinek büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság dönt.