Trump berágott Kínára, kereskedelmi háború jöhet

2017.08.02. 12:56

Donald Trump nyomozást indít Kína ellen szellemi tulajdonjogok megsértése és kényszerített technológiaátadás ügyében, tudta meg a Politico. Habár az elnök tweetjeiből az utóbbi hónapokban világosan kiderült, hogy be van rágva az ázsiai országra, a hivatalos bejelentés a hét második felében, vagy a jövő hét elején várható.

Az elnök tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal vádolja Kínát, és az sem tetszik neki, hogy nem a reményei szerint kezelik az észak-koreai fenyegetést, ezért megy nekik az 1974-es Kereskedelmi Törvény megszegése miatt. Amennyiben a nyomozás lezajlik, kereskedelmi szankciók és a kínai árukra szabott óriási kereskedelmi tarifák várhatóak - nem beszélve a jelentős diplomáciai feszültségekről.

A lap információi szerint Trump tanácsadói nem támogatták egyöntetűen a lépést. Állítólag három hónapon keresztül folyt a Fehér Ház berkein belüli vita, ahol többek között Steve Bannon főtanácsadó és Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó minél agresszívabb fellépésre biztatták Trumpot, míg mások, köztük Gary Cohn, a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője óvatosságra az eljárás megindítása ellen próbálta meggyőzni az elnököt.

A vitákat és a diplomáciai következményeket félretéve, az eljárásnak tényleg van jogi alapja: az utóbbi időkben sok amerikai cég panaszkodott arról, hogy a kínai üzletfeleikkel kötött megállapodásaik során azok feltételként szabták ki, hogy értékes amerikai technológiákat, kutatási eredményeket osszanak meg velük - ez a gyakorlat az említett 1974-es törvény szerint tényleg illegális.

Ezt a törvényt egyébként nagyon ritkán használja az USA kereskedelmi viták elintézésére: általában a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) csatornáin keresztül oldanak meg konfliktusokat. Amennyiben most szabályszegést találnak, a törvény elvileg feljogosítaná őket egy előre megtárgyalt összegű kártérítésre Kínától, illetve ha az ország erre nem hajlandó, akkor bizonyos kereskedelmi szerződések teljes felbontására.