Piramisjáték-szerű BitCoin-klón robbant be Magyarországra

2017.08.03. 14:26

Itthon is egyre népszerűbb a BitConnect nevű bitcoin-klón, egy magát "önmagát szabályozó pénzügyi rendszerként" hirdető kriptovaluta. A 2017 elejétől elérhető rendszerben már 400 millió dollár (kb. 100 milliárd forint) forog, azonban számos dologban gyanúsan különbözik egy átlagos kriptopénztől, írja a Portfolio.

Itt a pénzünket “kölcsön tudjuk adni” egy csak itt működő “kereskedési robotnak”, ami a befektetett pénzünket átváltja BitCoinra, kereskedik vele, majd a hozamot és a tőkét visszaváltja kifizetéskor BitConnectre.

Ez a robot egy "profi, titkos kereskedelmi algoritmussal működik," amit egy apró cég rakott össze pénz és erőforrások nélkül. A működési rendszerét senki sem ismeri, viszont ha a BitConnect állításai igazak, az az összes létező kereskedési platformot lepipálja.

Az algoritmus állítólag napi 1 százalék hozamot tud elérni minimális kockázat mellett, és a weboldal ígérete szerint akár havi 40 százalékkal is növelhetjük befektetéseinket (ez egy év alatt 5700 százalékot is jelenthet),  ráadásul minél többet fektetünk be, annál több pluszhozam jár. A robot állítólag olyan jól működik, hogy beindítása óta, azaz kb. másfél éve egy veszteséges napja sem volt, ami pedig gyakorlatilag képtelenség.

A másik piramisjátékszagú eleme a bitconnectnek a beszervezési juttatások rendszere. A bitconnectnél a jutalékot nem akkor kapjuk meg, ha egy általunk beszervezett ember bitconnectre váltja a pénzét: az csupán akkor jár, ha kereskedő csodarobotnak is kölcsönadja azt, hogy az neki is generálja a (szó szerint) hihetetlen napi 1 százalékos hasznot.

Ha ez nem lenne elég gyanús, akkor itt van a cég hivatalos grafikonja a bónuszprogramról, ami a szó szoros értelmében egy piramisként ábrázolja az egész rendszert:

Gyanús jel lehet még az egész platform ellenőrizhetetlensége. A BitConnect kifejezetten előnyként tünteti fel azt, hogy egy ország felügyelete sem ellenőrzi őket valamint hogy az az ügyfelek anonim módon, az adók megúszásával tárolhatják vagyonukat.

Szóval a BitConnect lehet hogy a világ legegyszerűbb, legnagyobb hasznot hozó, legzseniálisabban kitalált kriptopénze, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre érdemes egy kicsit átnézni a honlap amúgy profin kinéző, hiteles képén, és észben tartani, hogy a pénzügyi realitásoktól mennyire térnek el a cég ígéretei.