Sokat bukhat a hitelkártyával, aki nem figyel oda

2017.08.04. 09:48

Az OTP Bank és az American Express közötti együttműködés megszűnése miatt a meglévő American Express Gold hitelkártyákat visszahívják és Mastercard Bónusz kártyákra cserélik. Erről bővebben irtunk itt.Mivel sokan gondolkodnak a váltáson, összegyűjtöttünk pár a piacon jelenlevő hitelkártyát, illetve néhány fontos tudnivalót, amire érdemes odafigyelni, ha valaki hitelkártya mellett dönt.

Mert ugyan a jól használt hitelkártya éves szinten több tízezret is visszahozhat, rengeteg magyar hitelkártya felhasználó nincs tisztában a helyes használat alapelveivel.

  • A legtöbben úgy buknak a hitelkártyával, hogy nem figyelnek a határidőkre. Ajánlott a kamatmentes – általában 45 napos – időszakon belül visszafizetni az elköltött összeget. Ha ez mégsem sikerül, akkor 25-40 százalék THM-re is lehet számítani.
  • A hitelkártya vásárlásra van kitalálva, készpénzfelvételre és utalásra nem ajánlott. Ha mégis ezekre használnánk, akkor 600-700 és 1100-1200 forint között mozgó díjakkal számolhatunk.
  • Fontos a hitelkártya aktiválása. A fiókban porosodó kártyák a legveszélyesebbek, mivel így nem kapunk emlékeztetőt a kártyadíjakról, ami kamatozik, majd a kamatos kamat is kamatozik. Így lehet egy sosem használt kártyával komoly adósságot felhalmozni.
  • Érdemes hónapfordulós SMS-értesítést és netbankot igényelni. Az SMS tartalmazza az elköltött összeget, havidíjat és befizetési határidőt. A netbankon folyamatosan tudjuk figyelni a költéseinket, ezzel megelőzve a túlköltekezést.
  • A hitelkártya nem hitelkiváltásra való. Vehemens hitelörvénybe kerülhetnek a meglevő adósságukat hitelkártyával törlesztő bankügyfelek.
  • Hitelkártyánkként változik a visszatérítés mértéke, így nem mindegy, hogy melyiket válaszuk. A legtöbb bank a csomag kialakításánál együttműködik pár nagyvállalattal (pl. Tesco, OMV stb.), ha ezeknél vásárolunk nagyobb lesz a visszatérítés. Így a döntésnél számításba vehetők a már meglevő vásárlási szokásaink is.
  • Hitelelkeret csökkentés: az új generációs hitelkártyáknál már felül lehet írni a bank által megállapított keretet. A netbankban módosítani lehet a hitelkeretet, így kipipálva a legtöbb probléma forrását: a túlköltekezést. A hitelkeret csökkentése kigolyóz egy problémaforrást, de van hátránya is. Ha a külföldi nyaralás alkalmával, hitelkártyával akarjuk fizetni a bérelt lakás vagy gépkocsi kaucióját, akkor a csökkentet keret nem biztos, hogy fedezi a kiadást.
  • Sok hitelkártya csábít több ezres belépési bónusszal, de ezt sokszor csak akkor kapod meg, ha beleegyezel, hogy a bank minden létező módon bombázhat marketing megkeresésekkel.
  • Akár a rezsire költött pénzből is vissza lehet kapni pár százalékot, ha a Díjnet alkalmazáson keresztül rendezzük a számlákat. A bankok nem terítenek vissza a rezsire kifizetett összegekből, de egyes hitelkártyák a Díjnetten történő kifizetést is vásárlásnak minősítik.
  • A csoportos beszedés megelőz egy alapvetőbb buktatót: a díjmentes időszak lejártjának elfelejtését. Ennél a beszedési formánál a bank minden hónapban az ügyfél hitelkártyájáról elköltött összeget automatikusan leemelik a bankkártyájáról.
  • Lakás vagy autóhitelt felvevése előtt ajánlott megszüntetni a hitelkártyákat. Az ügyfelek banki bírálása esetén jó pont, ha nem rendelkeznek semmilyen hitellel, márpedig a hitelkártya annak számít.
  • A bank általában megállapít egy minimum visszafizetési összeget, ez általában a költés 2-5 százaléka, vagy egy előre megállapított összeg. Ha a minimum visszafizetendő összeget sem tudja megfizetni a kártyabirtokos a megadott határidőre, a kamaton felül késedelmi díjat is kell fizetnie, így ajánlott legalább ezt az összeget befizetni.

És összegyűjtöttünk néhány konkrét ajánlatot is a piacról:

OTP Bonus és OTP BonusGold

visszatérítés: akár 3 százalék (1% visszatérítés minden vásárlás után, +2% ha Lidl, C&A üzletekben, vagy Mol-kutakon vásárol), az OTP BonusGold év végén maximum 50 ezer forint térít vissza, OTP Bonus kártya pedig 30 ezer forintot

belépési bonusz: 10.000 Ft

Erste Max hitelkártya

visszatérítés: 4 % három kiválasztott vásárlása kategóriában, 1 % minden vásárlás után

év végi maximum visszatérítés: 96 ezer forint évente

belépési bonusz: 5 ezer Erste forint

első éves díj: 5490 Ft 

Wizz Air hitelkártya

Ha ezt a kártyát használod, a vásárlásaid után visszakapott pontokat Wizz Air repjegyekere költheted.

visszatérítés: külföldi és belföldi vásárlásaiból visszaad 2 százalékot, ha Wizz Airnél vásárolsz 4 százalékot. Emellett Wizz Air Discount Club Családi tagság jár hozzá és ingyenes belépés a Mastercard Airport Loungeba. Ez a hitelkártya bármekkora összegig visszatérit.

belépési bonusz: 20 ezer Wizz Air pont, ami ugyan annyi forintnak felel meg

első éves díj: 5490

CIB Café hitelkártya

visszatérítés: 10 százalékos költésarányos visszatérítéssel, melynek a maximuma 10 ezer forint az akciós időszak alatt

első éves kártyadíj: 0 forint 

Budapest Bank Jóljáró kártya

visszatérítés: 3 százalék benzin vásárlásnál, 2 százalék élelmiszer-vásárlás esetén

első éves kártyadíj: 5 100 forint

Cetelem Klubkártya

visszatérítés: 1 százalék, több elfogadóhelyen lehet 5-15 százalék kedvezményt is elérni

éves díja: 2990 Ft

Bár a hitelkártyák terjednek Magyarországon, sok az elégedetlen ügyfél, akiknek nagy része a kártya helytelen használatából adódó plusz költségek miatt a felmondás mellett dönt. De közben az is látszik, hogy a hitelkártyafelhasználok egyre tudatosabbak, kevesebbszer vesznek fel készpénzt és többször használják vásárlásra hitelkártyájukat.