Még több Renault-t gyártanak majd Iránban

2017.08.07. 16:54

A francia autógyár üzletet kötött az iráni kormánnyal, valamint egy helyi magáncéggel, amelynek értelmében iráni gyárukban évi 300 ezer autót fognak összerakni, írja a BBC. A járművek és az alkatrészek 30 százaléka megy majd exportra.

Az iráni kormány képviselője szerint a gyár kezdetben 150 ezer autót gyárt majd évente, amit főleg Duster és Symbol modellek fognak majd kitenni. A termelékenységet 2022-től elkezdve tervezik évi 300 ezerre emelni. 

A Renault már 2004 óta gyárt autókat a közel-keleti országban, szembe menve ezzel az Európai Unió által bevezetett kereskedelmi és pénzügyi szankcióknak, amiket az urándúsító üzemek folyamatos fejlesztése miatt szabtak ki.  Eddig 2004 óta nagyjából évi 200 ezer gépjárművet gyártott a Renault az országban.

A szerződés részben az EU-s szankciók tavalyi lazulása miatt jöhetett létre. Az iráni kormánynak 20 százalékos részesedése lesz az új gyárban, míg a Renault 60 százalékkal főrészvényes lesz. A részesedés maradék 20 százaléka a Parto Negin Naseh nevű magánkézben lévő helyi céghez kerül.