Küszöbön a nagy drágulás

2017.08.08. 12:59

Júliusban 2,1 százalékkal növekedett az infláció éves alapon Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A növekedés leginkább annak tudható be, hogy egy évvel ezelőtt még alig drágultak valamennyit a fogyasztói árak, júniushoz képest stagnált az infláció, akkor éves alapon 1,9 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése.

Júniushoz képest az élelmiszerek és ruházati termékek még olcsóbbak is lettek júliusban (0,3 és 2,5 százalékkal), ahogy az üzemanyagok ára is csökkent (0,8 százalékkal), a tartós fogyasztási cikkek ára pedig változatlan volt. Legjobban a szolgáltatások drágultak, 0,9 százalékkal júniusról júliusra. 

A maginfláció, vagyis a gyorsan változó energiaáraktól és hasonlóktól megtisztított adat 2,6 százalékra növekedett júliusban a júniusi 2,4 százalékról, ami három éve a legmagasabb érték. Ez a Portfolio.hu szerint azt jelzi, hogy erősödik az inflációs nyomás a magyar gazdaságban. Úgyhogy minden jel arra utal, hogy bár pillanatnyi változások visszafoghatják az infláció növekedését, egyre drágább lesz az életünk