Elbukta Magyarország az elszámolási vitát, megugorhat az államadósság

2017.08.10. 07:41

Az Eximbankot is az államháztartáson belülre kell sorolni, döntött a statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság (CMFB). Ezzel a testület az Eurostatnak adott igazat a magyar hatóságokkal szemben, írta a Portfolio.hu.

Az ügy előzménye, hogy a magyar statisztikai hatóságok – a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank – eligazítást kértek az Eximbank elszámolásának ügyében azok után, hogy az Eurostat azt mondta, szerinte az államháztartáson belül kell elszámolni a pénzintézetet. A tét nem kicsi, ugyanis ha az Eximbankot valóban az államháztartáson belül számolják el, szintet ugrik az államadósság.

Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese a bank észak-alföldi képviseletének avatásán Debrecenben 2015. február 5-én
Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese a bank észak-alföldi képviseletének avatásán Debrecenben 2015. február 5-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Most ugyan a kérdésben döntés született, de mivel a CMFB egy tanácsadó testület, az általa kiadott vélemények nem kötelező érvényűek. Vagyis bár az Eurostatnak adtak igazat, még elképzelhető az is, hogy a magyar hatóságok ezt figyelmen kívül hagyják, és nem sorolják át az Eximbankot az államháztartáson belülre.

Komolyabbra akkor fordulhat az ügy, ha az Eurostat erre bekeményít, és a magyar helyett inkább saját maga által kalkulált államháztartási adatokat közöl Magyarországról. Ezután a magyar fél akár az Európai Bírósághoz is fordulhat, és ott folytatódhat az ügy.